За Bogodome

 Bogodome е платформа, събрала под купола си ентусиасти, обичащи толкова много изкуството и занаятите, че искат да ги направят достъпни за максимален брой хора. Срещайки ги в уъркшопи, обучения, семинари и практически лекции с професионалисти от различни занаятчийски и арт-сфери, те запалват интерес, разгарят креативност, предават умения и придават значение на редица приложни изкуства. Това се случва, чрез правилния подбор на точните майстори, съчетан с подходящата локация и формат на събитието. Само така може да бъде постигната основната цел — смислен и изпълнен със знания ден, в който по забавен информативен начин посетителите не само научават нещо ново за представения занаят или умение, но и сътворяват нещо истинско с ръцете и сърцето си. По пътя на свободата да се изразяват чрез изкуството ги водят хора, свързали живота си с калиграфия, бродерия, дърворезба, керамика… Ако не откривате сред изброените своето изкуство или занаят, не се учудвайте — групата на лекторите постоянно се увеличава, защото красотата има много измерения и форми. А Bogodome се стреми да даде поле за изява на всяка от тях. 

Двигател на проекта е споделянето, а не скриването на творческите тайни — само така можем да приобщим хората на 21 век към позабравени занаяти и старинни умения. А, за да не забравим не само откъде сме тръгнали, но и накъде отиваме, ползваме дигитални инструменти, медии и техника за семинарите. Вярваме, че умереното вплитане на минало и бъдеще е гарант за смислено настояще.

Но, да започнем отначало: какво да очаквате под купола на Bogodome? Може би не сте сами, а имате доста съмишленици, с които скоро ще се запознаете — затова маркирайте деня на срещата в календара си и запазете своето сигурно място в курса, закупувайки билет. Следете нашите профили в социалните мрежи, за да изберете умение, занаят или изкуство, което винаги сте искали да владеете. Скоро ще се срещнете с един от най-добрите творци или артисти в избраната сфера — можете да бъдете сигурни в професионализма, опитността и таланта му. Елате при нас с любопитни очи, отворено сърце и… празни ръце — ние сме се погрижили за материали и оборудване. Гледайте на този ден като на вид инвестиция — в непознато умение, в естетическо удовлетворение, в личностно развитие. Но и като на часове, в които искрено ще се забавлявате, създавайки нещо ново, което ще остане — и ще остави! — скъп спомен.

В проектите си ние винаги търсим смисъла, защото той ни дава основание и право да продължим. Тук го виждаме в създаването на жива връзка между артиста, носещ талант и знание, и ученици, студенти, възрастни и деца, които да усвоят част от неговите умения. Дали някои от тях ще се превърнат в негови наследници, продължавайки заниманията по своя път и начин, или просто ще развият афинитет към този занаят или изкуство — днес не можем да знаем. Знаем само, че за няколко часа сме осмислили деня на няколко ду̀ши, които, веднъж вкусили от естетическото удоволствие на създаденото лично изкуство, ще го потърсят и препоръчат отново. Което е и наша ценност. 

Под купола си Bogodome събира професионалисти от различни сфери – Изобразително и приложно изкуство, Връзки с обществеността, Маркетинг,  които с нестихваща енергия не само развиват организацията, но и предоставят  интересни знания, скъп спомен и незабравимо изживяване на посетителите си, а именно: Милко Дюлгеров, Елизавета Ангелова, Станислава Анчова, Юлиян Петков, Катерина Халтъкова и Мира Мирославова.