WORBLA – материализирай въображението си с ръце (част I)

Worbla е универсален термопластичен материал, който след нагряване ти позволява да го моделираш във форми, за които само въображението ти е предел. Името му идва от Worbla AG – бивш производител на синтетика в Worblaufen, Швейцария, сега част от Gurit group. Представен през 2014г, Worbla Finest Art – първият и оригинален занаятчийски материал от линията, се разпространява изключително бързо. Използван е в работата на Грант Амахара и Адам Савидж от Mythbusters, в света на Cosplay-я за изработката на костюми, брони и реквизит, в турнето Rebel Heart на Мадона и в многобройни шоута на Цирк дю Солей.

Както по-рано споменахме, съществува цяла линия Worbla Art, с разновидности на този пластичен лист. Предимствата на занаятчийския материал са в състава, възможностите и качествата му. 

Worbla Finest Art, Worbla Meshed Art, Worbla Kobracast Art, Worbla Black Art, Worbla Transpa Art

Създаден е без разтворители, без съдържание на  опасни вещества и е напълно нетоксичен. Активира се чрез нагряване, което го прави податлив на моделиране, но в същото време остава нечуплив. При охлаждане се втвърдява. В допълнение, лесно може да бъде комбиниран с други продукти от серията Worbla Art , като Worbla Deco Art или Worbla Black Art, за всички фини орнаменти. В някои случаи може да бъде полезно допълнително лепило, но обикновено частите залепват заедно доста добре. Няма остатъци, тъй като може да бъде активиран по всяко време и използван отново. Фината му повърхност е податлива на различни бои и лакове. При нормални условия на съхранение може да се запази с години.

Оставяме някои съвети и подробности за линията Worbla Art:

Worbla Finest Art (WFA) – класическият и най-познат термопластичен занаятчийски материал в света от Cast4Art!

Използвай горещ източник, като пистолет за горещ въздух (приблизително 80-90⁰C/ 175-195 ⁰F), за да оформиш формите, които искаш. WFA е податлив на загряване по всяко време. Остатъците от Worbla Finest Art могат да се смесват до 100% като така не остава почти нищо в излишък. Тези остатъци могат да бъдат използвани за моделиранe като шпакловка. Втвърдява се много бързо и заради повечето лепило в него е много лесно закрепването на няколко слоя и части от WFA. Затова може да избереш работата с два слоя от началото или да добавиш допълнителни части и орнаменти по-късно.Обикновеното водоустойчиво лепило за дърво работи добре за заглаждане на повърхността. Worbla Finest Art може да се боядисва с всички видове спрейове и акрилни бои. Следователно, грунд за пластмаса или друго обикновено покритие може да е от полза.

Worbla Black Art (WBA)– по-гладък, черен и красив.

Активира се също чрез нагряване (приблизително 80-90⁰C / 175-195⁰F) и може да се активира отново, когато пожелаеш. Има всички предимства присъщи на WFA. Заради черния си пигмент в повечето случаи не е необходим грунд.Фината му структура го прави изключително разтеглив – особено полезно при моделирането на триизмерни форми. Използвайки скулптурни инструменти можеш да създадеш невероятно гладки повърхности, да дълбаеш в детайли и тънкости. Лепилото на WBA може да има нужда от малко повече нагряване, за да е активно напълно. Всички видове бои като акрилни или спрейове могат да бъдат използвани за боядисване на Worbla Black Art. Понякога би било полезно използването на пластично покритие или слой лепило за дърво преди боядисване.

Worbla KobraCast Art (WKA) – най-гъвкавия Worbla някога!

  • Това, което прави Worbla KobraCast Art толкова необикновен е много разтегливата, но устойчива на разкъсване мрежа вътре. Това прави възможно отливането на органични форми (като рога). WKA остава леко гъвкав дори и след изстиване, следователно, не е проблем разделянето му, дори от негативни матрици. Съдържа силно термоактивно лепило, което означава, че залепя много добре за себе си и за други материали, ако се използва правилно.
  • Повърхността на Worbla KobraCast Art позволява доброто поемане на бои за стъкло и спрейове.
  • Новото е, че можеш да шиеш през него сравнително лесно, за да прикрепиш кожа, текстил и др. WKA също е доста лек, което го прави идеален за стабилизиращата структура на чанти, корсети и много други.

Worbla Meshed Art (WMA) – новия Worbla с мрежа от едната страна! 

  • Worbla Meshed Art е от части направен от рециклирани оризови люспи – устойчив ресурс, който след висококачествена обработка е интегриран в материала с цел опазване на природните ресурси.
  • Благодарение на мрежата от едната страна Worbla Meshed Art е по-малко податлив на разкъсването от капси, шипове и подобни материали, плюс, че е перфектна добавка за формирането и заздравяването на творби с кожа и текстил. Възможно е да създадеш страхотни извивки и органични форми, пример за това са женските нагръдници/брони.
  • Лепилото в Worbla Meshed Art е по-силно от това в Worbla Finest Art. Краищата могат да се смесват добре заедно. Всички видове бои, като акрилните или спрейовете могат да бъдат използвани за оцветяването на WMA. Препоръчва се да грундираш повърхността преди боядисване. 

Worbla Transpa Art (WTA) – прозрачният термопластичен лист от Cast4Art!

При работа с Worbla Transpa Art е препоръчително използването на мокра гъба, стара четка за зъби или скулптурни инструменти, защото се активира на малко по-висока температура в сравнение с останалите видове. Можеш също да го отливаш в различни форми и матрици. Когато се размачква материалът става “млечен”. Възможно е да създаваш искрящи скъпоценни камъни с LED светлинки.
Можеш да оцветиш Worbla Transpa Art използвайки багрила за синтетика, пластмаси и други и да работиш с вече цветния материал. Боите за стълко и спрейове можеш да използваш накрая, или цветно термално еластично фолио, което се използва и при тунинговането на коли.
Излишният материал трябва да бъде отстранен с нож или подобен инструмент при нагряването на WTA отново. Грубите или “млечни” зони можеш да обработиш отново с помощта на прозрачен лак или лак за нокти.
Ако един слой не е достатъчен или искаш да свържеш няколко парчета, препоръчваме ти да използваш прозрачно супер лепило, за да запазиш това негово качество. Но можеш да използваш и нитове, поялник или горещо лепило за закрепване.

В следващата част ще Ви разкажем за Worbla Deco Art  – универсалните термопластични перли от Worbla Art серията. Ще споделим и снимки на изделия от цялата серия Worbla Art.

Източници: Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Worbla
Worbla.com https://www.worbla.com/?page_id=6543
Cast4Art https://promo.cast4art.de/index_verzeichnis2.html?fbclid=IwAR1QtadK7S8FXe_6XJBWzFu13jmHF3o7uNIyLcuBV3yuu860FhhnBBWiMj4 

Posted on Leave a comment
Вашият коментар