“Придавам музикален образ на това, което усещам и ме вълнува”

Днес ще ви запознаем с една изключително интересна личност и нейната представа за света, защото с удоволствие се губим в нея. Без дълги въведения ви представяме… Вероника Табакова – музикант, звукорежисьор, композитор и педагог.

“Обичам да експериментирам с различни звукови техники и похвати и да търся най-въздействащия начин за оптималното влияние на музиката върху слушателя. За мен музиката е най-прекрасното изкуство на света, което може да ти донесе всичко, от което имаш нужда!

Като дете искала да стане балерина и художник, дори ходела на уроци. И макар днес да е на по-заден план, рисуването ѝ останало страст. С музиката се запознава от съвсем малка и остават неразделни и до днес.
“Нямам конкретен спомен, но знам, че още от бебе съм слушала майка ми, която също е музикант и педагог, как свири и съм си дрънкала разни тончета по пианото. Някъде към шестгодишна вече започнах да свиря и първите си мелодийки с две ръце. Беше интересно и бързо напредвах. При нея бяха и първите ми уроци по пиано. След това пътят ми продължи през музикалното училище НУМТИ “Добрин Петков”, където също попаднах на невероятен педагог (Елена Велчев), който в продължение на 12 години засилваше интересът ми към класическата музика и ми показа нейната същина.

Докато е в гимназията на музикалното училище участва в майсторски класове по пиано на проф. Милена Моллова, проф. Божидар Ноев, проф. Тамара Поддумная – Русия, проф. Георги Славчев, проф. Атанас Куртев, проф. Джейсън Куак – USA, проф. Джон Пери – Канада и др.
“Много от преподавателите там са ме впечатлявали със своя изключителен опит и най-различни истории за живота си. Тогава за първи път осъзнах какво е да си музикант като професия и като призвание и разбрах, че пътят ми е предопределен да върви в тази посока.” 

Веднага след гимназията записва Бакалавър в НМА “Панчо Владигеров” със специалност “Звукорежисура, звуков и медиен дизайн”. Още последната година от курса си на обучение в Академията е приета за магистратура в Кралската консерватория в Бирмингам, където освен звукорежисура продължава да учи и пиано.
“В университета реших да изпробвам и нещо ново – записах звукорежисура. Това се оказа една много голяма и дълбока крачка в света на музиката за мен.

Разширих още повече познанията си за звука и звукоизвличането, което, вярвам, че ме направи и по-добър пианист. С времето започнах да съчетавам пианото и с електронна и експериментална музика. Това ми доставя изключително удоволствие и виждам как музиката може да достигне до още по-обширни хоризонти. Изкарала съм и няколко допълнителни обучителни курса по звукорежисура и софтуер за аудио обработка. Целта ми винаги е да трупам опит и да науча колкото се може повече.

В НМА “Панчо Владигеров” активно продължих с уроците по пиано при проф. Ростислав Йовчев. Той бе най-голямата подкрепа за мен във всеки един аспект, дори и след като завърших образованието си там.  Благодарение на него участвах в майсторския клас на Джон Туейтс, който по-късно стана мой преподавател по пиано в Бирмингамската кралска консерватория. Със своята харизма, той изключително много повлия на възгледите ми не само за музиката, но и за света като цяло. Благодарение на него изградих професионални принципи на работа, които в момента са стабилна основа на работата ми.”
По време на обучението си в Бирмингам печели два конкурса на университета – един на компанията SSL за звукозапис, едитинг и миксиране, и един на Audient – за креативност в музикалните технологии.

През последнита близо 2 години работила по 7 по-големи проекта, повечето свързани със сценични изкуства, в които главната ѝ задача била да композира музиката и да направи звуковия дизайн. Част от тях са съвременен танцов пърформанс – “Статут” и “Дом”, съвременен цирков пърформанс – “Трансфер” и “Ново Кабаре”, звуково-театрален пърформанс “Девайра”. Други включват разработването на различни интерактивни инсталации – “DigiPhysics”, “Pixel”, “Раждането на златото” за музейна експозиция Ада тепе, гр. Крумовград. През 2021 г. издава и вторият си самостоятел албум “Space Continuum”, като продължение на първия такъв “Time Continuum”(2019), в които свири на пиано, заедно с други музиканти-изпълнители.

Всички проекти, върху които работи са интересни и открива до известна степен себе си в тях, но има един, който “отгледала като бебче” – “Дом”.

Роди се от една проста идея в главата ми един следобед и прерасна в нещо, което не съм си и мечтала, че може да се осъществи. Работих с изключително добър екип зад гърба си през абсолютно цялото време и го създадохме с много любов и страст. И до ден днешен има моменти когато ми се насълзяват очите, когато го гледам на сцената. Музиката му създадох изключително бързо, просто се изля от мен. Може би сега като я слушам искам да променя много неща, но целите й вече са изпълнени и следват други проекти.

Сподели и за проекта, който най-много я е затруднил – първото сценично представление (Forest Labyrinth), което създава, част от магистърската ѝ програма в Бирмингам.

Тогава изобщо не знаех какво правя, как да го правя, как да работя адекватно с екип, който да ръководя и как да планирам всичко….  Тогава просто имаше толкова много въпросителни пред малката мен, която бе лапнала толкова голяма лъжица…Но някак си се получи, осъществих го! И научих страшно много, защото в последствие намерих отговорите на въпросите.

След такъв старт, години по-късно дори и участието ѝ в цирковия пърформанс “Нова Кабаре” не я плаши. В него трябвало да свири на живо на пиано, синтезатор и дръм машина, да озвучава и да се включа с няколко циркови номера, единият от които акробатичен – по време на който докато свири на малък синтезатор, стъпила върху раменете на един от артистите, се въртели в кръг.

Разказа ни и няколко забавни случки докато е била сцената. Не очаквахме това, а сигурно и вие няма…

Две от тях са с брат ми – Дарио Табаков, който също е музикант и цирков артист. През 2019г. направихме две представления на фестивалите “Събуди се” и “Беглика”.

На първия качихме 200кг. акустично пиано във въздуха, висящо на няколко бели бора (те са с много плитка коренова система). Аз съответно трябваше да свиря на него. Беше хем много интересно и вдъхновяващо, хем доста страшно. Една от вечерите се задаваше буря и духаше много силен вятър. През цялото време боровете се клатеха и ме люлееха. Само се молех да няма никой под мен, който да смажа, ако падна заедно с пианото…На “Беглика” сложихме същото пиано на понтон, по средата на язовир Голям Беглик. Аз свирех, докато брат ми и още един огнен артист въртяха т. нар. пойове. Беше доста интересно преживяване, особено когато публиката е някъде далеч на брега. Беше и страшно студено, но в един момента Дарио се качи отгоре на пианото и ме сгряваше с огъня. Добре, че не ме сгря прекалено много, че да се запали цялото пиано и сцената…” .

И тъй като движението никога не спира, и всеки има някакъв двигател, я попитахме кой е нейния…

Колкото и да не ми се иска да го кажа, в последно време това са крайните срокове…. Приех доста проекти, върху които трябва да работя едновременно и всички имат определен период, в който трябва да се случат. Това е мотивиращо, защото се учиш да взимаш бързи решения и даваш всичко от себе си през цялото време. Разбира се, доста е изтощително и след дълги периоди на работа имам нужда и от дълга почивка, в която да не се “движа”, а това много често не се случва. Но тогава винаги се случва нещо, което да ме спре и да ми покаже, че е време за “СТОП”. Това също е важна част от “движението” – да слагаш и паузи от време на време. Те също са част от играта и имат своето значение.
Друга неизменна мотивация идва от приятелите ми и семейството ми, които изключително много ме подкрепят и се грижат за мен, в моментите, когато имам най-много нужда.

Искам да споделя с всички, които четат – ТВОРЕТЕ! Това е единственият изход на всички злини и проблеми. Творчеството е това, което държи душата жива. Няма значение в каква сфера – рисуване, танци, музика. Важното е да изразяваме вътрешния си свят, независимо от външния и да се чувстваме щастливи!

“ДОМ”

Открийте Вероника Табакова (Rønja) в социалните мрежи:
SITE
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083005141075
Instagram: https://www.instagram.com/ronjasoundartist/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/4vtHl2nZrHmH0VawqXjdFB

Posted on Leave a comment
Вашият коментар