Шест мистерии от света на музиката

Във всяка легенда съществува поне малко истина. Откакто свят светува, хората винаги са били суеверни, търсещи отговори на необясними явления и следващи традиции, някои от които са се запазили дори до наши дни. В тази статия ще ви разкажем за 6 любопитни истории от света на музиката. Решете сами колко от тях е истина, и колко плод на човешкото въображение. 

1. Клуб 27
Повечето сме чували за “Клуб 27”. Мистерия е как редица влиятелни музиканти, губят живота си на 27 годишна възраст по една или друга причина. Днес, зловещият списък включва около 50 имена, част от които са Джанис Джоплин, Джими Хендрикс, Джим Морисън, Кърт Кобейн, Браян Джоунс, Ейми Уайнхаус, Мак Милър, Авичи, Миа Сапата, Димитър Воев и др. Понякога,можем да предположим, че динамиката на живота на някои от артистите ги води към този фатален край. А понякога необясними фактори затвърждават съмненията ни, че може би има нещо.

2. Сделки с дявола
Какво е общото между Николо Паганини и Led Zeppelin?
Съществуват легенди за някои музиканти, че виртуозността им се дължи на сделкa с дявола. Приживе Паганини бил критикуван заради маниера си на свирене и поведение на сцената. Но нито колегите му, нито критиците се осмелявали да оспорят таланта му. Личността му била толкова легендарна, че често бил изобразяван в компанията на дяволи.
Тези сделки се преписвали и на една от най-влиятелните групи в историята на музиката, макар разликата от близо два века. През 1982 г. Led Zeppelin са обвинени в сатанизъм заради фрагмент от текста на Stairway to Heaven, който “ако се възпроизведе наобратно, крие поклонничество в Сатаната”. 

3. Проклятието на Деветата симфония
Чували ли сте за проклятието на Деветата? Това е разпространено убеждение, че щом някой композитор напише деветата си симфония – той губи живота си. Бетовен и Антон Брукнър са примери за това суеверие. Но сега става заплетено… “От Новия свят” е последното  музикално произведение на Антонин Дворжак. Макар обозначена като №5, след смъртта на композитора са открити още 4 симфонии, което прави общият им брой девет. Шуберт има 13 симфонии, но се считат за завършени 7 от тях. Съществуват спорове относно нумерологията на произведенията му, но последната творба – “Незавършена симфония”, се счита за … девета. Най-интересната история е с Густав Малер. Страхът от проклятието бил толкова силен, че кръщава творбата си “Песен за Земята” и отказва да я номерира като девета. Повярвал, че излъгал съдбата, започва работа по следващата си композиция, но пневмония покосява живота му.

В черния списък попадат и други известни композитори. Арнолд Шьонберг, за първи път изложил идеята за Проклятието на Деветата: “Като че ли Деветата е някакъв предел. Който иска да премине отвъд него, трябва да си отиде. Изглежда сякаш в Десетата трябва да ни бъде предадено нещо, което все още не ни е съдено да знаем, защото не сме готови. Тези, които са написали Девета, стоят твърде близо до отвъдното.” 

4. Липсващият череп
Йозеф Хайдн е австрийски композитор, живял и творил в епохата на Класицизма. Той е един от най-влиятелните фигури в историята на музиката. За творчеството и живота му се знае много, но съществува мистерия около смъртта му, която предизвикала скандал. Композиторът бил погребан 3 пъти, тъй като… открили, че черепът му липсвал. Една от историите разказва за враждата между фанатичния му приятел Розенбаум, който искал да отмъсти на княз Естерхази, чийто любим композитор бил Хайдн. По това време се формирали различни науки, като френологията, според която за психическите качествата на хората, може да се съди по формата на черепните им кости. Освен това, разпространена практика била оскверняването и ограбването на гробове, което до известна степен размива вярата в романтичната история за враждата между Розенбаум и князът заради любов към една жена.  

5. Мистерията на тона “ла”
Представете си как хвърляте камъче в езеро и ефектът, който се образува след това. Известен факт е, че тялото ни съдържа огромно количество вода. Звукът е механична вълна – трептения на материята, които периодично се предават. Затова музиката може да влияе пряко както на настроението, така и на съзнанието ни. През 1939 г. министърът на пропагандата в нацистка Германия, Йозеф Гьобелс, издава указ, с който нарежда тонът „ла“ да бъде с честота 440 Hz, вместо на 432 Hz, както бил до този момент. Защо това е важно? Според Брайън Колинс: „ (…) Чрез настройката на музикалните инструменти и използването им на 432 Hz, вместо от 440 херца, атомите и ДНК започват да резонират в хармония със спирала на златното съотношение в природата“. Разбира се, има конспиративни теории, че това програмира и променя цялото човечество. От древни времена се знае за влиянието на музиката върху хората. Аристотел говори за ефекта на ладовете и музиката върху възпитанието на човека, и как да предизвикаш конкретна характерна черта на индивида, благодарение на определена мелодика. А вие какво мислите?

6. Реквиемът на Моцарт
В музиката реквиемът е траурно произведение, изпълнявано от хор и солисти с инструментален съпровод. „Реквием“ в Ре минор е последното, недовършено произведение на композитора Волфганг Амадеус Моцарт, върху което той работи до смъртта си. Произведението било анонимно поръчано от граф Валзег Щупах чрез посредник, като реквием за покойната му съпруга. По това време здравето на Моцарт се влошава и заедно с тайната около поръчката, предчувствал, че пише реквием за себе си. След смъртта му, съпругата му търси някой с близък почерк до този на покойния композитор, който да довърши произведението. И днес е актуален въпросът колко от Реквиемът на Моцарт – една от най-влиятелните му и зрели творби, е написана наистина от Моцарт.

Posted on Leave a comment
Вашият коментар