Природата като изкуство и призвание

Под купола предстоят нови вълнуващи събития и обучения! Запознай се с най-новия лектор в Bogodome, за когото “срещите с природата са като срещите с изкуството”. Списъкът ни с изкуства и занаяти се увеличава, добавяйки предстоящите курсове по … градинарство.

“Казвам се Мирела Георгиева, по образование съм еколог, отглеждам различни растения, обичам природата и се вълнувам от опазване на биологичното разнообразие.”
Като съвсем малка мечтаела да стане моден дизайнер, но когато разбира през ученическите си години, че има професия еколог, разбира, че това е нейното призвание.

“Дните от детството ми, прекарани в дворовете на двете ми баби са били първите ми моменти сред природата. В тези дворове с техните градини, цветя, лозя, кокошарници, са били първите ми „експедиции в дивото“ и първите ми градинарски експерименти. Както повечето деца, съм имала книжки с животни, водили са ме в зоологическата градина. Срещите с природата са като срещите с изкуството и като деца всички сме били артисти, художници, учени и изследователи, така че всеки има заложби да се отдаде под една или друга форма на изкуство и наука.

Срещите с природата са като срещите с изкуството и като деца всички сме били артисти, художници, учени и изследователи, така че всеки има заложби да се отдаде под една или друга форма на изкуство и наука.
Както много други хора, през последните години се запалих по отглеждането на растения. Отглеждането на растения в домашни условия е отличен начин да възстановим и поддържаме връзката си с природата, който не изисква големи инвестиции на време и средства. Създавайки свое „диво“ кътче у дома се упражняваме да наблюдаваме и разбираме.”

Завършва Екология в Софийския университет. Работила е като еколог в един от районите на Столична община, а когато има възможност участва като доброволец в различни проекти и дейности с природозащитна насоченост.

“Преди няколко години с половинката ми бяхме доброволци в асоциацията Plantar uma Árvore в Португалия. Живеехме в хижа в гората близо до Синтра с други доброволци от различни страни. Почти всеки ден имахме събития на терен с групи хора, по време на които заедно засаждахме местни видове дървета и храсти, характерни за Средиземноморието и контролирахме разпространението на инвазивни видове растения.

Участниците в тези дейности бяха най-различни – понякога имаше ученици, друг път служители на частни фирми, за които засаждането беше част от тимбилдинг, а през почивните дни обикновено идваха хора от близките градчета заедно със семействата и приятелите си.
Беше чудесен опит в работата на открито сред природата и с местните общности. Беше страхотно да виждаме как банкери, мениджъри, маркетинг специалисти и дигитални номади копаят, калят се, смеят се, потят се и садят дръвчета или изкореняват плевели. Усещах как работата със земята е най-истинската и смислена. Струва ми се, че всеки инстинктивно знае какво удоволствие и удовлетворение носи контактът със земята и с растенията, но често човек го забравя.”

Разказа ни за миналогодишна своя инициатива, с която събира група приятели за ботаническа разходка в гората с наблюдения на различни организми, с бавно темпо, кратки беседи, въпроси и дискусии:
“Все ми казват, че съм като елф и сред природата забелязвам неща, които останалите подминават. Беше голям успех, казват, че когато са сред природата още се сещат за растенията, които сме видели и за явленията, които сме обсъждали. Вълшебно е, когато човек се усети, че природата не е декор за разходки и снимки, че там тече истинският живот със своята съвършена логика, със своите борби, проблеми, безброй взаимоотношения и решения. Животът в града не винаги ни осигурява този така необходим контакт и понякога трябва да положим усилие, за да го поддържаме.”

А за любимата ѝ част от работата си ни отговори:
– “Когато успея да покажа на някого нещо, което да го изуми и впечатли. Обикновено са неща, които са пред очите ни, но не сме ги забелязвали или не сме знаели какво означават. А светът на растенията и природата изобщо е толкова измислен и невероятен, че на човек не му трябва фантастика, не му трябва собственото му въображение – имаме на разположение неизчерпаем архив от форми, комбинации от цветове, механизми, изобретения и изображения. Пред нас са доказалите се решения на всеки възникнал проблем и конфликт. Ако някой е закъсал за артистично вдъхновение, задължително трябва да се огледа в растенията, в гъбите, в насекомите, които го заобикалят.
Другата ми любима част е, когато аз открия нещо изумително и невероятно за първи път.

В момента е част от екипа на Катедра Екология и опазване на околната среда в Софийския университет, редом със свои преподаватели, които са били важни и вдъхновяващи фигури в живота ѝ.
В работата ми искам да помогна за създаването на по-приятна и стимулираща среда за обучение. Бих искала студентите да се наслаждават на дните си в университета, да виждат възможностите за придобиване на опит и реализация, които стоят пред тях, както по време на обучението им, така и след завършването им като специалисти в сферата на природните науки.“

“В Bogodome бих искала да открия за любопитните връзките между растенията, които отглеждаме вкъщи, биологично разнообразие в растителния свят и творческото вдъхновение, което можем да черпим от него.”

През свободното си време обича да пътува, да прекарва време с близките си, да готви и да слуша музика. В града, открива красотата в пазарите, битпазарите, в които открива съкровища втора употреба, уютните кафенета и парковете.
“Периодично експериментирам с нови хобита – танци, рисуване, фотография. Последното е плетенето на една кука, което лесно комбинирам с други занимания (и е свързано с това да си избирам пухкави, цветни прежди) и вероятно затова се установи по-трайно в ежедневието ми.”

Posted on Leave a comment
Вашият коментар