Нов инструмент и артист под купола

Един въпрос, който задаваме на артистите, с които делим мисията си, пък и сами се питаме – “Ние ли сме проект на изкуството или то е нашият канал за изразяване”.
Представете си океана от инструменти, космическите измерения и сфери на творене. Целта на купола е да обедини възможно най-много езици и техните представители, за да съхранява и разпалва творческия пламък у всеки доближил се до огъня…

Днес ще ви запознаем с Филип Копецки и неговият музикален инструмент, които стават част от Bogodome!

Музиката винаги ме е вдъхновявала. Помня как наизустявах песните от някой филм и въпреки това, всеки път, когато ги чуех отново бях толкова впечатлен. Самият аз обаче не винаги съм бил чак толкова вдъхновяващ – според родителите ми като малък съм пял изключително фалшиво. Все пак нашите уважиха желанието ми да се изявявам музикално и ме записаха на уроци по пиано като малък. Не съм си представял, че ще стана професионален музикант. Всъщност се виждах в много други позиции, само не и тази – писател, учен, ветеринарен лекар”.

Още в четвърти клас родителите му дават идеята да свири на флейта и така, още през следващата година кандидатства в НМУ “Любомир Пипков”, където и завършва средното си образование. По време на обучението си работи с двама професионалисти в сферата – професор Лидия Ошавкова и Кремена Ачева.

Кратка история и пътуване във времето…

Флейтата попада в групата на дървените духови инструменти и е един от първите съществуващи музикални инструменти в историята. Първите открити фрагменти от прародителя на флейтата са останки от кости на животни, като се смята, че са на възраст между 43 000 г. и 82 000 г. Постепенно устройството ѝ се усложнява, а материалът на изработка променя. Днес съществуват флейти изработени от дърво, метал, стъкло, кристал, пластмаса, платина и др.
В началото на XIX век флейтистът Теобаут Бьом усъвършенства флейтата прибавяйки ѝ клапи, което увеличава тоновият ѝ диапазон и прави инструмента по-точен интонационно.
Тя е солиращ и ансамблов инструмент. Съществуват над 30 разновидности. В оркестъра флейта пиколо е един от най-високите и малки инструменти.

“След като завърших НМУ, бях приет в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с отличен успех, но избрах да продължа работата си с проф. Лидия Ошавкова в НБУ, където имам възможност често да изнасям самостоятелни концерти. Сега продължавам следването си там. Дори в момента подготвям като проект нещо, което от много години не е правено – да изнеса в един концерт 12-те солови фантазии на Георг Филип Телеман – един от най-влиятелните барокови композитори”.

Носител е на редица награди в страната и чужбина. Част от най-скорошните му призове са извоюването на първи места в конкурсите: XXX Международен Конкурс “Музиката и Земята” (2022), V Конкурс “A Tutto Flauto” (2021), Венеция, XI Международен Конкурс “Giovanni musicisti” (2020), Тревизо.
Години свири като първа флейта в младежката филхармония “Пионер”, което развило  полезни качества в изграждането му като музикант.

Ансамбловото свирене и най-вече свиренето в оркестър е невероятно преживяване и възпитава умения, които няма как иначе да се придобият“.

Паралелно с това пътувал и продължава да пътува и участва в майсторските класове на някои от най-изявените флейтисти изпълнители и педагози в света като Еманюел Паю, Филип Бернолд, Андраш Адорян, Сандрин Франсоа, Ейда Джоунс и други.  Участва във фестивала “Флаутисимо” на Италианската Флейтова Академия и „La Côte Flûte Festival“, Швейцария. През 2022 г. е избран да участвам в лятната академия „Académie Internationale d’Eté de Nice“ в Ница, Франция, при Филип Бернолд – професор по камерна музика и флейта в Националната консерватория в Париж.
Той е един наистина вдъхновяващ преподавател и за краткото време, прекарано с него, открих нови светове на изпълнителската и преподавателската практика. Рядко срещам хора, но които бих искал да приличам повече, но той е един от тях”.

Вярвам, че в момента, в който си помислим, че няма какво повече да научим и спрем да търсим нови гледни точки, играта свършва – страхотен пример ми даде преподавателката ми проф. Ошавкова, която продължава с тетрадка да посещава майсторски класове на музиканти, често по-млади от нея, и да си записва.

Неотдавна научих колко невероятно е чувството самият ти да застанеш на преподавателското място. Винаги съм бил от тези хора, които се радват да отговорят на труден въпрос, да помогнат на някого със творческа задача и да се почувстват полезни. Когато видях голям напредък с първия ми ученик се почувствах великолепно. Освен това, ти винаги се учиш от учениците, а опитвайки се да им обясниш различни музикални принципи, ти ставаш по-добър в това да ги прилагаш в своето свирене.

Има едно нещо, което се гордея, че научих много рано. Младите музиканти губим много време. Понякога няма нужда да изсвириш един пасаж 200 пъти в продължение на часове. Повечето пъти трябва да спреш, да се отдалечиш, да помислиш. Казват, че в музиката няма правила, но има едни принципи, които могат само да ни помогнат. Особено когато става дума за духов инструмент, където нашето тяло е половината от инструмента. Така вместо 15 часа, може да ти стигнат и 15 минути. След това минаваш нататък. Точно както в спорта – дори и пет часа да опитваш някое упражнение по грешен начин, най-много да се нараниш“.

Изкуството заема целият ми ден. Дори когато не се упражнявам, аз слушам музика, размишлявам, пиша, чета. В крайна сметка изкуството е огледало на живота. За мен това означава, че целият живот е изкуство, стига да изберем да го погледнем от тази страна.

Не мисля, че е нужно музикантът да се ограничава с един музикален стил, нито само една сфера на изкуството. Вдъхновението може да дойде отвсякъде. Ако се затворим вкъщи и свирим по 15 часа на ден всеки ден, да, сигурно ще станем изключително технични, но вече ще сме повече машина, отколкото живо същество. Музиката е толкова техника и контрол, колкото е и състояния на духа, култура, чувствителност“.

В изкуството няма възраст, няма етикети или рамки, гориш ли в това, което правиш и предаваш ли това, което имаш. Историята го е доказвала неведнъж. Влизайки в света на изкуството и занаятите, откриваме, че наистина са отражение на живота.
Днес ви представихме нов артист и неговия инструмент за изразяване, чийто звук ще изпълва пространството на Bogodome.

Източници:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B0#%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F
https://status-lady.ru/bg/vidy-fleit-i-ih-zvuchanie-fleita—eto-drevneishii-muzykalnyi.html
https://thestrip.ru/bg/smoky-eyes/vidy-fleit-fleita-so-svistkovym-ustroistvom/
https://music-store.bg/blog/istoriq-za-razvitieto-na-fleitata

Posted on Leave a comment
Вашият коментар