Нов илюстратор под купола на Bogodome – Марта Андреева

Гордеем с артистите, които заемат лекторското място в курсовете ни, защото освен истински майстори, не се притесняват да споделят тайните на занаята си. Това прави изкуството достъпно за възможно най-много авантюристи, пристъпили прага на Bogodome. Нов илюстратор се присъединява към мисията, готов да сподели стъпките и опита си довели го от “самоук” художник, до работа в най-голямото студио за илюстрация в Берлин, и с проект, номиниран за “Оскар”.

“Привет! Името ми е Марта …и да, досущ като Баба Марта, но още не съм си заслужила титлата баба. По професия се водя дизайнер на персонажи. По душа – рисувач, който обаче много обича и да се движи. Да ходи, да тича, да спортува и да прави йога. Много обичам и животните, а понякога се разбирам и с хора.”

Запознава се  с изкуството благодарение на по-големия си брат и майка си, които рисували вкъщи. На седем години започва да ходи на уроци в читалището на Младост 1. 
“Още от малка исках да рисувам, не знаех какво е това като професия”.
Моментът, който предопределя пътя ѝ е когато за първи път гледа филма “Цар Лъв”.
“Влюбих се и исках и аз само да рисувам лъвове. После го гледах още милиони пъти, а семейството ми страдаше тихо, гледайки с мен. Все още знам репликите на български наизуст”.

Започва като “самоук” художник. Учи се от книги, списания, филми, от други дизайнери и художници, както и от онлайн курсове. Трупа професионален опит и ценни контакти по време на няколко практики в студио за игри в София и Берлин. Така започва работа в най-голямото студио за анимация в Берлин. Разказа ни и за някои от проектите, по които е работила и за любимата ѝ част от работата ѝ.

“Първоначалното скициране на идеи за персонажи, след като си получил заданието и нямаш чак толкова много ограничения. Зависи от самия проект, разбира се. Обичам и самото проучване преди това, особено на костюми от различни епохи.”

“Всеки един проект, по който съм работила по един или друг начин, ми е бил на сърце и ме е вълнувал. Но определено филма „Клаус“, по който работих в Мадрид и който беше номиниран за Оскар през 2020, както и „Златната ябълка“ на студио Змей в София са ми най-любимите проекти до момента. Основно заради уроците, които научих и заради прекрасните хора, с които се запознах, работейки по тях.”

В момента работи по по-малки фрийланс проекти, като участва и в обучение по ситопечат. А съвсем скоро, ще бъде лектор в първия ни съвместен курс под купола на Bogodome – “Основи в дизайна на персонажи за анимация”.

Posted on Leave a comment
Вашият коментар