“Kuthar” – бог, инструмент или изкуство. Що е то?

Изкуството е тайнство, чрез което емоциите ни преминават към физическото битие, и придобиват материален облик, което ни помага да се разбираме, когато думите не стигат. Красивото в тази мисъл е, че позволява универсалността в средствата на изразяване на този абстрактен свят. 

Цветовете, които използваме, плавността на движение, замахът, нюансите, инструмента на работа, повърхността… всяко артистично решение резонира с личното ни светоусещане и чувства в момента. Сетивата са врати към това тайнство, а въображението ни превръща предметите в ключ.

Bogodome е дом на изкуства и занаятите. Eдно от най-абстрактните изкуства, което не можем да видим или докоснем, а само да усетим и интерпретираме е… музиката – друг начин да разкажеш история, подбуден от същия инстинкт, който ще те накара да грабнеш четка, писалка, игла, платно… Сега ще грабнем китара, ще си представим, че сме около лагерен огън и ще ви разкажем за инструмента, музиката и симбиозата, в която съществуват изкуствата.

Китарата има дълга история и е един от най-гъвкавите музикални инструменти, който намира приложение в редица музикални стилове –  класическата музика, джаз, рок, хеви метъл и много други. Произходът ѝ не е точно установен. Първите най-близки до китара музикални инструменти са открити в древен Иран. За нейни прародители се смятат лютнята или цитрата (в Индия вярват, че свещеният инструмент е създаден в чест на богинята на изкуството и мъдростта).

Има легенди за етимологията на думата “китара”. В Древна Елада се обозначавал като музикален инструмент, който служел като съпровод при пеене. Друга легенда гласи, че произлиза от древната финикийска дума „kuthar“ – името на бога на занаятчийството. В културата и психологията на някои народи, както и в будизма, инструментът символизира Вселената, небето и земята, природните сили, хармонията в света, себепознанието, мъдростта и знанието

Китарата претърпява много модификации в устройството си докато стигне до наши дни. Променят се големината, формата, материала, добавят й се струни. Съвременния си вид добива в края на XVIII и началото на XIX век с обособяването на новите инструментално-музикални жанрове в класическата музика. Китарата има кухо или цяло масивно тяло, гриф с прагчета и механизми за настройване, наречени ключове, които първоначално са дървени, но по-късно стават метални. За корпусът ѝ се използват дървета с добри акустични характеристики – клен, орех, секвоя, абанос. Съществуват разновидности в броя на струните, но най-позната е шест струнната китара.

Широкото разпространение, търсенията в акустичните възможности на инструмента са предпоставки за обособяването на различните видове, които познаваме днес. Наблюдават се различия в елементите и устройството.

Класическата китара навлиза в камерното музициране през XVIII век, във висшето общество на Англия и Франция. Произведения за нея са писали композитори като Шуберт, Вагнер, Паганини, Берлиоз

Акустичната китара, както класическата, е с кухо тяло – резонаторната кутия. Самите струни могат да са найлонови или метални. Подредбата и броят им придават характерен звук и уникалност.

Технологията на електрическата китара се оформя с години. При нея липсва куха резонаторна част, защото специална музикална техника възпроизвежда звука. Истинската електрическа китара с изцяло плътен корпус е създадена от американеца Лео Фендър. Повечето се правят от няколко слоя различна дървесина залепени една за друга. Това придава както здравина, така и специфичните акустични свойства.

Китарата е един от най-чувствителните и ярки музикални инструменти. С дългата си история през векове и епохи, съпровождайки човека, може да бъде символ на стремежа към това изкуство. Нашата история край огъня приключи и неусетно открихме поредното парче от пъзела, който започнахме в Bogodome. Всяко парче е артист или занаятчия, който изгражда купола на съзиданието и неговия смисъл – да провокира креативността и желанието на хората да творят. И остана само един въпрос – А ти искаш ли да твориш музика с ръце?

Източници:
https://citymusic-school.com/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0/
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0

Posted on Leave a comment
Вашият коментар