Изкуството да забавяш времето

Фотографията е изкуството да видиш красотата в светлината, в детайлите, в мрачната сутрин или уличката, по която минаваш всеки ден от години. Спираш дъха си, за да оставиш следа, която да остане дълго след избледнелите спомени. Днес ви представяме човек, който ще забави времето и под купола на Bogodome.

„Здравейте, казвам се Иван Стефанов, на 24 години съм, от София, занимавам се с фотография и история на изкуството. Завършил съм в Художествената академия и имам интерес към лентовата фотография, музиката и киното“.
Привлечен от снимки на совалки, като малък Иван искал да стане космонавт. С времето този интерес се насочил към история на изкуството. През първите курсове на гимназията се запознава с класическото кино. Открива романтичното усещане, което му носи лентовата фотография, и започва да посещава фотолабораторията в Художествената академия. Израства в артистично семейство на двама преподаватели, занимаващи се с изобразително изкуство.

„За интересът към фотографията е отговорен баща ми, който ме заведе на прожекцията на „Фотоувеличение“. Мисля че, преживяното в тъмната зала, радикалното съчетание между Джеф Бек, който чупи китарата си в земята и екзистенциалния фотограф, който разкрива убийство, отведоха моя революционен юношески дух към концептуализма и интегралната за него – фотография“.

Появата и развитието на фотографията е дало много силно отражение върху процесите в изкуството през миналия век. Отделно, като запален почитател на живописта, намирам фотографията за чудесна алтернатива да реализирам идеите си, въпреки липсата на талант да рисувам. Почти се шегувам за рисуването, тъй като съм завършил Приложната гимназия и ми се е наложило да се понауча, но винаги съм предпочитал да гледам картини и да снимам, пред това да опъвам платно на подрамка и да бърша с парцал“.

Освен влиянието оказано от баща му, ни разказа за преподавателите си Иван Кюранов, Генади Гатев и Росен Тошев и за вдъхновението, което получава от Сезан, Матис, Дерен, Руо, Ротко и Мондриан, Клод Лорен, Джон Констабъл, Никола Пусен, Камий Коро, Калдер и Бугеро, както и от канадската и американска фотография от последния половин век.

В гимназията заснема няколко кратки филма, благодарение на един от които печели възможност да пътува по „Еразъм“ в Италия. Още като студент преподава и води серия от лекции:
„Докато бях студент в първи и втори курс по „Изкуствознание“ работих като гид в Националната галерия – „Квадрат 500“. Работил съм с различни групи – деца, дипломати, ученици в художествени гимназии, дори хора, които се подготвят за приемния изпит. Миналата година имах удоволствието на няколко пъти да преподавам „История на изкуството“ по заместване в Приложната гимназия (НГПИ „Св. Лука“) и съм водил серия от лекции по история на изкуството в Димитровградската галерия“.

През 2018-та инициира и работи като редактор в в онлайн списание за художествена критика – „Ficus“, в което публикували статии за изложби и коментари по съвременни събития. Продължава да участва в критически дискусии и да публикува в научни сборници и списания.
А в началото на 2023 г. открива самостоятелната си изложба “Антидзен” в пространството на „One Gallery“
:
„Тази изложба е голям проект, защото снимките са режисирани и серията е подготвяна повече от година. Локациите, актьорите, облеклата, осветлението и дори филмите, на които са заснети кадрите, са внимателно подбирани и след дълга селекция са реализирани специално за пространството на галерията. Всичко е заснето на средноформатна лента, сканирано в професионална лаборатория и представено широкоформатно“.

Разказа ни история за работата си по време на снимката „Почивка на морето“, по време, на която с приятели попада на нудистки плаж. Историята започва още в София, когато Иван отчаено търсил безплатен счупен бойлер, който да използва в снимките си. След като успял да открие, заедно с дружина ентусиасти го свалили по стръмните скали в края на ахтополския залив:
„По лоша случайност се оказа, че това е плаж, използван от нудистите и докато се усетим вече бяхме обект на критики в социалните мрежи. Възмутените жители на курорта бяха изготвили криминален профил на трима ни, прикрепен към пълен опис на действията и думите ни. След като бяха ангажирали кмета и обществената съвест, бяхме обвинени в предизвикване на екологична катастрофа и иронично, моята тема свързана с боклука по морето и възмутените летовници, застигна и мен“.

Освен фотографията, история на изкуството, правенето на изложби, писането на текстове и участието си в критически дискусии, Иван има и инди-рок група на име „FROYD“:
„Свирим от 7-8 години и имаме три почти студийни албума, записвани в мазе или в импровизирано студио. Скоро ще издадем плоча, което за щастие става модерно отново и като почитател на аналоговата технология съм щастлив“.

„Искам да спомена, че обичам много хумора и съм привърженик на забавното образование, което включва много практика и специално селектирана теория, която да помогне на човека, с когото работя. Във фотографията това е възможно, защото най-хубаво е да сме съсредоточени, но никога твърде сериозни, защото това ни пречи да се забавляваме“.

Posted on Leave a comment
Вашият коментар