Изкуство без измерения – Ралица Георгиева

Глината е един от най-интригуващите и интуитивни материали, с които човек може да твори. Затова под купола уроците по керамиката и грънчарството привличат малки и големи, за да измайсторят първите си изделия. Вече Ви запознахме с Борис и Марта. Днес Ви представяме друг ярък със стила си представител на това древно изкуство и занаят.

„Казвам се Ралица Георгиева, рисуването във всичките му форми е голямата ми страст. Обичам да експериментирам в различни жанрове, техники и направления, да ги смесвам и да намирам връзките между тях. Вярвам в голямата цел на изкуството – да ни подтиква да се замисляме, да търсим и да се осъвършенстваме. В личен план съм щастливо омъжена, майка на три деца и семейството ми определено е най-ценното което имам.“

Като дете искала да стане археолог и изследовател. Но се влюбва в рисуването и родителите ѝ подкрепят желанието ѝ, записвайки я в школата по рисуване в родния ѝ град.
„Помня, как отивайки на училище, си представях колко хубаво би било, да обърна реда, да прекарвам целия ден в школата и само два часа в училище. И когато разбрах, че има гимназия по изобразително изкуство, беше направо като сбъдната мечта, веднага избрах да кандидатствам там.
Човекът за когото искам да разкажа е Рени Петрова. Когато пишем биографията си, никога не споменаваме детските школи в читалищата, те са „детска работа“, не звучи гръмко и авторитетно. А за мен именно там се разкри магията на изкуството. Рени беше създала неповторима творческа среда и общност, където се научихме не само на технически знания и умения, а най-вече на любов и разбиране към изкуството, стремеж към развитие и споделеност.“

През 2007 г. завършва Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, със специалност “Графика”. В 11-ти клас участва в симпозиум по керамика, където запалва интереса си към работата с глина. Привлича я всеобхватността, пластиката, живописта, графиката и възможностите от различни техники и изразни средства, които съдържа керамиката в себе си. Това я води до Националната художествена академия в град София, където завършва „Керамика“. През 2008 г. участва в артистичната резиденция „Сфумато“ на фондация Кжижова, Полша, където подготвя и реализира първата си самостоятелна изложба. По-късно, завървшва и магистърската си степен със специалност „Фотография“. 

За любимите си проекти ни сподели за участието си в благотворителни творчески работилници за деца лишени от родителска грижа, бежанци или хора в неравностойно положение: – „Несъмнено това са проектите които са ми донесли най-голяма удовлетвореност и чувство за добре свършена работа. Разбира се имах своите трудности и предизвикателства, но накрая, това което остава в спомените са много, много, много усмихнати лица и усещането, че си „предал нататък““.

А за любимата ѝ част от работата …: – “Първата ми асоциация е отварянето на пещта, има тръпка, защото винаги има изненади, понякога добри, понякога – не , определено е вълнуващ момент. Но като се замисля, всяка част от работата е уникална, и идеята с момента „АХА“ когато разбираш, че това е което искаш да кажеш, и техническата част, в която се появяват предизвикателства и трябва да намериш най-подходящата стратегия за конкретната идея.”

Сподели ни, че съвсем скоро заедно с мъжа си ще имат свое ателие, което ще превърнат в творческо убежище. Очакваме няколко по-мащабни проекта, които задържала за този специален момент.

„Когато не работя, обичам да съм сред природата. В гората се чувствам у дома си, спокойна и свободна. Планинските преходи определено са любимата ми почивка. Мечтая си за Ком-Емине, преди години, вървяхме по маршрута до вр. Ботев и много искам да направя целия преход. Всичко друго, което правя, е под една или друга форма свързано с изкуството. Обичам да експериментирам в различни направления, а не мога да бъда и керамик и фотограф, и график едновременно така че, някои неща минават в графа „хоби“.

Обичам да събирам приятели на творчески уикенди и да изпробваме нови неща, да обменяме опит. Правили сме си, например ръчна хартия, батик, ямно изпичане на керамика, много по-различно е от уединената работа. Създава се силна творческа атмосфера и усещане за свързаност и принадлежност, много са ми любими тези срещи.”

Можете да последвате Ралица Георгиева и нейното творчество в Instagram: https://www.instagram.com/ralli.georgieva/?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ%3D%3D

Posted on Leave a comment
Вашият коментар