Да вдигнем шум под купола с Михаела Найденова

Време е да вдигнем шум под купола! Сърцето на Bogodome ще забие силно в ритъма на двойни каси. Най-новият артист, с когото сме щастливи да започнем съвместна работа, се присъединява към мисията на Bogodome с пълна сила. Запознайте се с енергичната личност на Михаела Найденова – нашият преподавател по барабани!

Здравейте! Казвам се Михаела Найденова, на 24 години съм и от около 8 години се занимавам със свирене на барабани. След завършване на бакалавърска степен с „Поп и джаз ударни инструменти“ реших да продължа с „Музикална педагогика“ като магистър и отскоро се занимавам с преподаване. Мога да кажа, че голямата ми любов е метъл музиката, но обичам и да експериментирам с различни поп парчета и да ги аранжирам спрямо моята призма.

Тук правим пауза, за да превъртим лентата назад… Ще се върнем в началото и ще проследим пътя ѝ до конкурса “Hit like a girl”, през множество проекти, групи, колаборации и мястото ѝ като първия български артист в листата на световни марки за чинели и барабани.

Не мисля, че съм имала ясна представа с какво искам да се занимавам като дете. Спомням си, че имаше период, в който си представях как свиря на въздушна китара парчета на Nickelback и пея, но не ми е хрумвало, че наистина мога да се занимавам с това като професия. Вкъщи винаги се е слушало страшно много музика, така че може би беше логично да проявя интерес към нея. Израснах в Троян, и както в повечето малки градове, изборът от дейности в местното читалище не изобилстваше от възможности. Та след като „омрънках света“ на майка ми, тя ме записа на уроци по пиано. Изборът беше или пиано, или флейта и аз просто предпочетох пианото, защото харесвах учителката. По това време ме записа и на уроци по пеене. Бях на 10 години.

От дете обичах да блъскам с разни пръчки по мебели и тенджери и някак винаги съм имала влечение към барабаните. Имах куче и си спомням как понякога си събирах разни съчки от поляните и съсипвах всичките шкафове вкъщи. До истински барабани имах досег чак на 15-16 годишна възраст. Когато бях ученичка се преместихме в София и вече имах възможност за уроци по инструмента, за които бях мечтала от дете. Спомням си, че учителят закъсня около 20 минути и аз бях оставена в стаята с барабани да го изчакам. Изпитвах толкова силен страх и неудобство от сета, че просто му обърнах гръб и гледах през прозореца. Бонзи (Боян Гергиев), моят страхотен учител, ми се изсмя като влезе в стаята и каза, че съм най-тихата му ученичка.

Преди това в 6-ти клас пробвах да свиря на барабани и ходех за кратко на уроци на друго място, с идеята да вляза в музикалното училище. Тогава ми беше толкова скучно и дори имаше момент, в който реших, че ще се откажа. По-късно открих Бонзи. Спомням си, че когато звънях, за да си запазя урок, при него нямаше свободни часове и затова ме записаха при друг човек. Но когато отидох, поради грешка в записването и графика, се случи така, че в крайна сметка имах час с Бонзи. За мен това значеше, че това си е моят учител. Благодарение на него станах човекът и барабанист, който съм сега. Тази среща предопредели някак пътя ми.

През години съм имала срещи със страшно много хора, които са имали ключово значение в моето бъдещо развитие. Срещата ми с професор Христо Йоцов, при когото имах честта да уча 4 години, също оказа голямо влияние над мисленето ми като музикант изобщо.

От идеята за “просто уроци по барабани” стига до желанието да го превърне в професия и основно занимание. След години напътствия от Бонзи, влиза в Музикалната академия и завършва с профил “Поп и  джаз ударни инструменти” при професор Христо Йоцов. Продължава с магистърска степен „Музикална педагогика“ и отскоро се занимавам с преподаване на уроци по барабани, което ѝ доставя удоволствие.
Преди няколко години завоюва 3-то място на световния конкурс „Hit like a girl“, който е изцяло за жени барабанисти и отскоро е първият български артист в листата на марка за чинели и такава за барабани – MEINL и DW…

И ако следите събитията от родната сцена, със сигурност сте срещали Михаела в различни музикални проекти… 

„Имала съм няколко ученически групи, после в студентските години пак се подвизавах като барабанист зад разни проекти. Доскоро свирих в група KhanЪ, която за мен е една от най-яките банди на родната сцена. Със сигурност мога да я посоча като най-забавния ми проект дотук, тъй като толкова приятни емоции и преживявания досега с друга група не съм имала. Преди време се включих в един проект, който смятам за най-предизвикателното нещо за свирене, което бях поемала до този момент – PHYX… Най-големият препъни камък тогава беше темпото на парчетата, но благодарение на това вече имам друга дисциплина и познания как да се справя с тези стилове метъл. Много неща дължа на него и на хората, замесени в него. Беше чест да работя с Константин Генчев (Ophan), който е основния виновник за проекта.

Заради обстановката концертът, който подготвяли не се състои, но ако един ден решат да го възобновят… Мише, ще сме в погото…

„В момента основното ми занимание се изразява в снимане на клипове с различни кавъри или авторски аранжименти на поп парчета и скоро ще научите за различните ми сесийни проекти, в които ще взема участие. Stay tuned…

Разказа ни за първите си вълнения на сцената, за любимите си моменти зад сета и кулисите, както и за непредвидените случки, които се превръщат в добри истории.

„Мисля, че повечето ми излизания на сцена могат да се категоризират като любими. Като винаги има и не особено забавни моменти. Спомням си едно от първите ми излизания на сцена изобщо зад барабаните. Беше към школата, в която свирех, и първото представяне на тогавашната ми банда в голям столичен клуб. Малко преди самото свирене се пребих по стълбите в клуба и си разкъсах връзки на глезена (което беше констатирано по-късно в болницата) и то на десния крак. Имаше доста адреналин и аз някак изсвирих няколкото парчета, които си бяхме определили, но после си бях без десен крак известни месеци. Тази случка със сигурност няма да я забравя.

Имаше и един скорошен момент от концерт на KhanЪ. Столчето за барабани се разхлаби и реално се разглоби, докато в този момент свирех двойни каси (тоест и двата ми крака са във въздуха и аз нямам опора). Почти паднах от него, но беше вече края на песента и успешно не се пребих на сцената. Забавните моменти за щастие са повече и ще се трупат, надявам се.

Самото удоволствие, което ми носи слушането и свиренето на музика, е нещото, което ме кара да не спирам да се “движа”.
Постоянно откривам нови и нови барабанисти, от които да се уча или вдъхновявам. Но има и страшно много музиканти, които припознавам като много близки като светоусещане и изказ в контекста на музиката. Един от най-големите музиканти за мен е Tuomas Holopainen (Nightwish), но ако трябва да влезем при барабанистите, то мога да изброя една малка част – Luke Holland, Anika Nilles, Adam Janzi (Vola), Matt Halpern (Periphery), Jay Postones (Tesseract) и списъкът продължава безкрай.

Мисля, че най-голямо влияние над моята детска душа имаха Nightwish. Сякаш музикалните ми предпочитания се делят преди и след срещата ми с тях. Те откриха нов музикален мироглед пред мен и до ден днешен са една от най-повлиялите ми банди. Вече в по-зрелите ми години доста втърдих музикалните си предпочитания и започнах да залитам по доста различни банди, но в никакъв случай не се спирам само в сферата на метъл музиката. Едни от най-любимите ми детски банди бяха Safri Duo и 2Unlimited, после дойде Nightiwish и Epica периодът, стигна се до Tesseract, Opeth, Insomnium, Vola, като редом с тях се промъкват и Lana del Rey и CoolDen. Та музикалните предпочитания са в доста широк спектър, но определено прогресив метъла има специално място.

Освен активното свирене на барабани, Михаела е ходила на уроци по пиано, цигулка, пеене и танци, учила е японски и норвежки език. И това е само част от нещата, с които се е занимавала, някои от които поддържа и до днес. „Обичам да си разширявам спектъра от познания и умения, непрестанното развитие и нови знания ми носят удоволствие, и надали някога ще спра да подхващам нови дейности.

Надявам се много музика да предстои и скоро да мога да ви я представя. А най-скорошното събитие, на което може да се видим, и в което ще взема участие като солов барабанист, е третото издание на Sofia Drum Fest, което ще се проведе на 15-ти май. Следете събитието, за да разберете кои дръмъри още ще се присъединят.

Нов артист и музикален инструмент обогатяват палитрата ни от изкуства и занаяти. Под купола става все по-шумно и все по-пълно. Съвсем скоро ще ви споделим как и кога ще можете да се запознаете с Михаела, която ще ви зарази с интерес и страст към барабаните.

Последвайте Михаела в YouTube, Facebook и Instagram за нови видеа и изненади:
https://www.youtube.com/channel/UC9ZHcoSm2ee-jQJzQWkHe5g
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008296385568
https://www.instagram.com/michaela.naydenova/?fbclid=IwAR0eM9Ej_uXcnve0bc5eWLuwqnIa1XQ4WThUdeTKSerm_onC5hX4vmHsj9Y

Posted on Leave a comment
Вашият коментар