Цветният свят на Петя Евлогиева

Може би познавате следващият артист. Може би познавате творчеството ѝ като илюстратор или като татуист. Но знаете ли откъде започва своя път и как открива призванието си? Защото ще ви върнем назад, между едни детски моливи и боички, за да ви разведем из нейния свят. Представяме ви нов цветен герой, който застава под купола на BOGODOME, за да твори.


„Здравейте, казвам се Петя Евлогиева! 
Определям се като изключително щастлив човек и затова, ако има нещо, което се опитва да развали това ми чувство, често бива сритано между краката. Имам прекрасен съпруг, 2 дъщери, кучета, котки, гекон и оранжерия с домати. Както всеки човек определящ се като краен щастливец, всеки ден рисувам и затова често ми казват, че съм художник!“

Основно занимание на Петя в момента са татуировките, които прави вече над 13 години. Но паралелно с това илюстрира детски издания. Личният ѝ проект – Лиска, заживява втори живот, тъй като преди години социалните ѝ профили биват хакнати и губи огромна част от подкрепата си. Освен активността ѝ в предизвикателства като Inktober, MerMay, Discember, DrawThisInYouStyle.. непрекъснато участва и в различни каузи.

Като малка Петя мечтаела да стане индианец или космонавт. Малко след това решила, че в Disney ще има местенце за нея и това я довело до анимацията в по-късен етап.

 „Още от малка си мечтаех, да бъда част от магията на анимацията. Затова рисувах ли, рисувах и вярвах, даже все още вярвам, че ако старателно работиш с много любов, нещата се подреждат. В моето семейство и мама, и тате имат усет към красивото, изкуството и ме насърчаваха доста. 

Спомням си как е лятото след втори клас и аз си играя с куклата. Реших да ѝ направя чанта за училище и старателно изработих миниатюрен комплект учебници, точно като моите, като илюстрирах всички корици и основните им  страници. Мисля, че реакцията на мама е това, което завинаги ще помня. И сега супер се умилявам като си помисля, колко е важно да подкрепиш едно малко човече, в това, което обича, и да му придадеш смисъл. Тя показа на тате комплекта и заедно ме заведоха в школата по изкуства.

След като ме записаха на уроци по рисуване- самата среда на будни, устремени малки художници, и разбира се моята преподавателка Рени Петрова, изградиха у мен едно усещане за принадлежност, към специална група. Рени успя да запали пламъчето във всеки от нас и то да грее по пътя ни и до днес.“

След средното си образование и школата по изкуства продължава в НБУ в специалността Анимационно Кино. Този етап я поставя в творческа среда, заредена от  амбициозни, развиващи се хора. Работата ѝ в Gameloft, „Златната Ябълка“, и най-вече срещата ѝ с колеги татуисти от целия свят, обогатили знанията ѝ от практическа страна. „Толкова талантливи хора има около нас, само се надявам, че ще успея да се срещна и да уча от тях. Чувствам, че имам усета и нуждата да уча, но понеже не е протекло в много последователен ред, имам доста да наваксвам.“

А каква част от ежедневието ѝ днес заема този занаят?

„Ох, ами може би към 10-12 часа на ден минават в рисуване. Една част в подготовката на проекти за татуировки и тяхното изпълнение, а когато се прибера, започвам своята 2-ра дейност- илюстрациите. Мисля, че за последните 20 години няма ден, в който да не съм рисувала, като тук слагам съзнателно пътуванията си и почивките на море, планина, дори престоите в болница.“

Освен татуировките, за които Петя казва, че я определят най-силно, има осъществени проекти с няколко издателства. С изд. Рибка издават „Ангелчета за заспиване“, „Русалски игри“, „Кутията за първокласници“, настолната игра „Не се сърди жабче“. За работата си върху играта споделя, че е било изключително забавно и любимо. До преди дни имало трудности в производствената си част, но вече е налична в книжарница „Рибка“. Очакваме преиздаването на трите книжки на Лиска с изд. Соки и Моки, като на 2-ри декември беше представянето на първата от поредицата – „Коледата на Лиска“. А съвсем скоро излезе и първата книжка с изд. Вижън Букс – „Звезделан и приключението с вулкана Там“.

Но кой е проектът затруднил най-много Петя?

„Всеки нов клиент за татуировка, с който трябва да се опознаем, харесаме и да ми гласува пълно доверие. Все още, татуировките за мен са най-трудното и отговорно нещо и като техника, и като работа с предизвикателства. Често за съжаление не го казвам във вдъхновяващия смисъл.“

Пошушна ни и за какво да бъдем нащрек. В момента работи над няколко нови проекта за книжки, заедно с подготовка за самостоятелна изложба през идната година, която ще има основна и обединяваща тема. Петя, следим те…!

„Вярвам, че най-важният въпрос, който всеки един от нас си задава е „ Аз щастлив човек ли съм?“. Вярвам обаче и, че ако си го задаваме твърде често, то може би се съмняваме мъничко в това. 

Затова, аз разчитам на интуицията си. Всеки път, когато кажа ДА на нещо, което не обичам, реално аз казвам НЕ на друго, което обичам (времето ми за йога, за разходка в планината, за семейството ми, за нов вълнуващ проект). Затова се уча, как да пълня живота си с неща, които искам, а не с тези, които трябва. Мисля, че това е нещото, което ме „движи“. Когато си майка знаеш, че ти си ядрото на семейството, още по-добре знаеш, че единствената движеща сила е добротата, а тя започва още от това първо да бъдем добри към себе си, за да можем да сме добри и към другите.

Светът на артистите и реалността понякога се сблъскват. Но къде е балансът и дали се постига?

„Не мисля, че някога ще постигна баланс в това. Просто се научих, че понякога ще слушам артистичната Петя, а понякога онази, която плаща сметките и се вози в метрото. Защото виждам, че те си живеят чудесно в мен, просто не трябва да си избирам, която от тях съм аз.“

Съвсем скоро ще ви разкрием какво готвим с Петя под купола, но със сигурност ще направим света по-шарен и забавен. Ще ви въвлечем в приключения в страна на чудеса, които сами ще създаваме и творим.
Екипът ни се разраства и нямаме търпение да ви разкажем за всички предстоящи събития и артисти, с които споделяме мисията на Bogodome. А следващата глава в приказката се казва Петя Евлогиева.

Следете работата на Петя в Intsagram и Facebook:
https://www.instagram.com/petjaevlogieva/
https://www.facebook.com/petya.evlogieva

Posted on Leave a comment
Вашият коментар