Нов калиграфски майстор в BOGODOME – MILEN1ST

На есен с …. нов артист! Всеки пристъпил прага на това местенце на улица Гурко, оставя следа в пространството, която гради купола му. Водовъртежът на идеи продължава и засмуква все повече хора в света на изкуствата и занаятите. Затова изследвай внимателно, или пък се остави на течението и виж накъде ще те отнесе творческият поток. 

Споделянето на опит, истории и тайни от майстори в занаята само може да разгръща възможностите на изкуството, а то от своя страна – отразява като огледало. Калиграфията беше една от първите глътки, вдъхнали живот на Bogodome. Днес ви представяме нов интригуващ артист забъркал се с това древно изкуство – MILEN1ST.

“Казвам се Милен Балбузанов (Миленист). На 32 години от Русе и се занимавам с калиграфия от почти 10 години”.
MILEN1ST e създател на най-голямото онлайн общество за калиграфия в света –  Calligraphy Masters. Създава видео съдържание и развива социалните мрежи на “Калиграфските майстори”, паралелно и със своите канали. Поддържа и обработва два подкаста, а когато го попитахме какво прави през свободното си време, той отговори – …”когато успея да открадна някакво време за себе си гледам да правя нещо за артистичната ми страна – да направя стена, кола, платно или каквото имам и мога на момента. Гледам да нямам много такова време, но когато имам или съм себе си и върша някакви лични неща, или съм с близки хора.”

“Не съм имал нещо конкретно, което съм искал да стана като малък. Винаги съм се занимавал с изкуство под една или друга форма, но дори това не съм имал като цел. Не съм сигурен дали е първия досег, но още в първи клас ходех на допълнителни часове да рисувам, защото явно ми е било интересно.”

През 2013г. се мести в Копенхаген, като по това време се занимава с типография и логотайп дизайн. Един ден докато търси някакъв “шрифт” попада на видео от Theosone с Pilot Parallel Pens ревю. Гледа го стотици пъти за седмица, докато не решава, че иска и той да може да вдъхновява по същия начин, по който това видео го запалва.

Още като открих калиграфията нещо кликна в мен и знаех, че това е нещото, с което искам да се занимавам до края на живота ми. Нямам дори средно образование, а за калиграфията съм изцяло самоук. Следял и съм се учил от други хора онлайн докато гледам и изучавам тяхната работа, но не съм имал насоката им.”

Calligraphy Masters е платформа, събираща всичко около калиграфското изкуство и вдъхновението на едно място. Обединява артисти и дава примери, че всеки може да бъде повече от добър в това, което прави. Съществува от 2014г. и днес има стотици хиляди последователи от цял свят.

“След клипа на Theosone, една година практикувах всеки ден с каквото и както можех, но все още ми беше трудно да намирам информация, други артисти и тяхното изкуство. Една година след това ми беше дошло до гуша от тези липси и реших да направя това, което ми липсваше и имах нужда да съществува. Стартирахме 7 човек като част от Crew-то и Theosone беше първият, който каза “да” на идеята Calligraphy Masters. А тя беше – да вдъхновява хора, да ги обединява и да им покаже, че всеки може да стане майстор в калиграфията ако наистина го иска…

Както вече казах съм самоук, бил съм на доста работилници на хора от CREW-то като Theosone, Pokras Lampas, FrakOne, Paul Antonio и Tolga Girgin, Mr. Kams, но не съм взимал участие в тях, така както съм ги документирал през това време. И в момента имам достъп до всички класове и работилници на Paul Antonio (и това е от много време насам), но не съм изгледал и една…”

Разказа, че по пътя си не е искал да прилича на никого, искал е да бъде себе си, по възможност най-добър успешен с нещата, които прави. Има хора, които го вдъхновяват с това, което са, или с което се занимават, но от малък е бил различен, а когато пораснал започнал и да иска да бъде възможно най-различен. Сподели, и че да се гордееш според него не е хубаво и нужно нещо, но е щастлив за това, което е постигнал с Calligraphy Masters и се надява “да става все по-полезно, вдъхновяващо и помощно средство на всички, избрали пътя им да минава през Калиграфията”

Днес, изкуството, с което се занимава заема 95% време от ежедневието и живота му. Но да гориш в това, което правиш, докато го правиш, е несвършващ ресурс на енергия и безгранични възможности. И този огън ще се пренесе под купола на Bogodome, за да зарази повече хора с желанието да създаваш и оставяш следа с ръце и сърце.

“Искам когато умра да съм оставил нещо голямо в сферата ми, което да помага и да вдъхновява за много време напред, независимо че калиграфията е “изчезващо изкуство”

Освен съвместния калиграфски курс, който ще започне в края на септември, с Calligraphy Masters наскоро пуснаха втората си лимитирана серия принтове, която е колаборация между 27 човека от crew-то, в която всеки е изписал по една буква от азбуката в стил по негов избор. “Има доста амбициозни и интересни неща, които предстоят и нямам търпение да се случат и да ги споделя”.

И ние нямаме търпение!
MILEN1ST ще даде старта, който сме сигурни ще ни зарази с авантюризъм и интерес да се изгубим из дебрите на занаята. Започва сезонът на курсовете и новите артисти под купола на Bogodome! 


Открийте MILEN1ST във:
Facebook: https://www.facebook.com/milen1st
Instagram: https://www.instagram.com/milen1st/
Calligraphy Masters: 
Facebook:
https://www.facebook.com/CalligraphyMasters 
Instagram:
https://www.instagram.com/calligraphymasters/

Posted on Leave a comment
Вашият коментар