Борис Милдов – старата традиция заживява под купола

Ако следите блога ни, може би сте се досетили какво предстои. Стъпка по стъпка BOGODOME обогатява палитрата си от изкуства, занаяти и артисти с истории, които разпалват въодушевление и интерес към процеса на творене.

Запознахме се с “Магията на керамиката”, а сега ще се запознаем с… Борис Милдов – трето поколение грънчар, професионален артист и част от креативния хаос под купола на съзиданието.

От дете има допир до занаята, тъй като израства в среда на керамици. “От 10 години се занимавам с керамиката като хоби, а от 5 години работя професионално. Работя в Ceramic Studio Mildov, място, което родителите ми създадоха преди 20 години. Там посрещаме туристи от цял свят и ги запознаваме със занаята.

Една от мечтите ми като малък беше да стана артист. Не спирам да я преследвам, а работата с хора ме мотивира.” 

Ceramic Studio Mildov се занимава с керамика и грънчарство. Произвеждат керамични изделия в традиционни (на грънчарско колело) и съвременни модерни стилове. Мисията им е да разкрият красотата на грънчарството на възможно повече хора и да съхранят българаската традиция и култура, предавайки я на бъдещите поколения.

Борис ни разказа за своето призвание, минало и за бъдещето, към което гледа… .

Развивам се в тази посока, защото искам да стана по-добър от вчера и защото оставям следа след себе си по път, който е започнал в средата на миналия век и ще се постарая да продължа за напред. Керамиката е необятна и именно това е красотата в нея. Помня баба ми как рисуваше, а дядо ми как работеше с глина. Дядо ми е основател на Задруга на майстори на народни художествени занаяти. Занаята го уча от родителите ми, в това число техники, тънкости и методи спестяващи ми часове. Следя разбира се и най-добрите майстори в интернет. В процеса на работа се раждат и идеите, които изпробвам когато имам време, а то никога не стига. От доста време насам ежедневието ми е запълнено само със занаята, като целта ми е да науча максимално много неща. Все още се чувствам доста зелен”.

„Задруга на майсторите на народните художествени занаяти“ (ЗМНХЗ) е уникална творческа българска организация, чиято основна цел е да съхранява, развива и популяризира народните художествени занаяти като част от културното наследство на България. Националното сдружение е създадено през 1967 година и днес то е най-старото, традиционно занаятчийско обединение в страната.

Между майсторенето на различни глинени изделия ни разказа за една ваза с три изключително дълги крака, която смята за най-нестандартното си творение до сега. Двигателят на Борис е провала и успеха – “Не обичам, когато не се получават нещатата и обратното”. В близкото си бъдеще вижда много проекти както негови лични, така и съвместни с колеги и клиенти. 

И старата традиция на това изкуство ще заживее в Bogodome. Призванието да преподаваш, да споделяш уменията си и да даваш живот на занаяти прави Борис част от артистична енергия, която бушува под купола на съзиданието. Съвсем скоро в пространството ни ще се пренесе опита на три поколения майстори грънчари. А вие, бъдете нащрек!

Posted on Leave a comment
Вашият коментар