Bold Dragons политат към нови дигитални светове

Търсенето на красивото е душевен рефлекс още от заформянето на човешкото съзнание. Носено от времето, изкуството оставя следи по пътя си. Доказателство за устойчивостта на традицията и вкоренената потребност е паралелния живот на първите и съвременните инструменти на творческата мисъл. В дигиталната ера творците създават върху таблет светове и истории по-реални от всякога.

Представяме ви от близо едно интригуващо и енергично дуо визуални артисти. Кои са “Bold Dragons” , откъде започва всичко и кога да очакваме първата им изложба?

Димитър Иванов и Павел Попов са двама млади автори, които творят и се развиват в сферата на дигиталното изкуство от момента на неговото навлизане у нас. “Bold Dragons” е новият им проект, който цели да надмине границите на въображението, перифразирайки установените академични техники и изразни средства в контекста на дигитализацията днес, за да достигне до съвременния човек. Основен инструмент на дигиталното изкуство са цифровите технологии. Това трансформира много традиционни дейности – рисуването, скулптурата и музиката, придавайки им нови измерения, като ги прави неделим елемент от заобикалящия ни свят. 

Все по-често ще чуваме за “Гордите дракони” през идната година, когато подготвят и първата си изложба. Картините, част от проекта на тема “Кралства”, ще може да видите на експозиция, която ще се осъществи в пространството на Bogodome. 

Изображение: Cavlary – Димитър Иванов

Връщаме се назад, за да се запознаем с хората зад проекта, да вникнем в концепцията и пластовете оформили “Bold Dragons”.

Двамата се откриват още като ученици на курс по рисуване в ателието на графика и художник Борислав Кузманов. Разменят аудио касети, силно ги свързват музиката и изкуството, и така до ден днешен. 
Павел рисува от съвсем малък. Произлиза от семейство на музиканти, което държало на всеки вид изкуство. “Нашите са ме оставили да се развивам в посоката, за което съм им много благодарен.” И Димитър споделя за първичното си и интуитивно свързване с рисуването: – “Мога да кажа, че изкуството е присъствало винаги и съм благодарен за цялата свобода и подкрепа на хората около мен – да творя !”

Изображение: Flag Bearer – Павел Попов

Flag Bearer - Павел Попов

Завършват Национално Училище по Изкуствата “Добри Христов” град Варна, със специалност Графика. Павел проявява интерес към специалността Метал в Националната Художествена Академия, докато Димитър се насочва към Анимация в НАТФИЗ, а след това и към Рекламния дизайн в НХА. 

За ярките случки, които ни тласкат по предназначените за нас пътища…

Димитър: – “Една котка нарисувах като малък! Да, не е особено невероятно, но за мен е момента, в който това предопредели всичко!”
Павел: – “Гладните дни в края на следването в Академията. Моментът, в който си на прага да избираш, дали да се върнеш при мама и тати, или да вадиш хляба си с това, което можеш и си правил досега. Това мисля, че ме пречупи и промени доста.“

Павел започва работа във Филмово студио “BUFO FILMS”. Там взима участие в редица филмови и телевизионни продукции като художник на филмови декори и колажи, концептуален артист и илюстратор. По-късно през 2012г. – 2013г. се премества в BonArtStudio, където e концептуален художник и илюстратор до днешна дата. Паралелно работи по редица лични и общи проекти в страната и чужбина.
За известно време Димитър работи като дигитален художник, интерфейс дизайнер, концептуален артист и илюстратор в “Империя Онлайн”. От 2015г. до този момент работи като сториборд и концептуален художник за Worldwide FX към Киноцентър Бояна. Главен сторибордист на филмите: Criminal, Hellboy – Rise of the Blood Queen, Hitmans’ Bodyguard, Rambo V. Също така създава множество сторибордове за телевизионни реклами и музикални видео клипове. От май месец тази година, Димитър започва и като Character артист в UBISOFT.

Двамата са едни от основателите на фестивала за дигитални изкуства “FUTURO” град Варна, както и едни от създателите и членове на арт бандата “Four Banners ”.

Изображение: Queen Human – Димитър Иванов

Queen Human - Димитър Иванов

Разговаряме с тях за изкуство, стремежи и дракони…

В кой момент усети дигиталното изкуство като “твоето нещо”? Конкретен момент или пик на идея през времето?

Димитър: – “Малко общо ще отговоря, но просто не деля тези моменти като конкретика,  а по-скоро като естествен път! Дигиталното рисуване е просто съвремие, но както показва и практиката – само, ако е облегнато на традиционните основи е сполучливо. Двете неща са неделими и постоянно преплитащи се! Та и за мен е така! Иначе идеи много и вече гледам/е да ги реализираме, защото времето е ценно, а и вярвам, че има какво да покажем и оставим след нас!”


Павел: – “Когато със Слави Петров решихме, че ще си правим собствено заглавие. Започнахме да правим първата си самостоятелна игра, която така и не се реализира, но ни отвори очите за това, как работи индустрията и ни запали жестоко да натискаме в сферата.”

Изображение: Moon City – Димитър Иванов

Кое оформи стила ти и тематиката, на която твориш в дигиталното изкуство? Какво те вдъхновява, какво рисуваш и изразяваш?

Димитър: – “Оформиха ме приятелите и изкуството, с което те ме обграждат, освен личните ми търсения, разбира се. Киното и компютърните игри имат също сериозна роля!  Фентъзи темите винаги ще са в центъра на сърцето ми, но смея да твърдя, че няма тема, по която не бих творил.
Павел: – “Определено фентъзито и игрите, които съм играл през годините са ме засилили в посоката. Харесвам също криминални, хорър истории. Вдъхновяват ме заплетени, леко психо сценарии. Не-скучни неща. Харесвам да ми е оплетено и необяснимо нещото, което гледам или чета. Да има дълбока символика. Иначе бих искал да рисувам във всякакви стилове и да не се ограничавам.

Изображение: The King – Павел Попов

The King - Павел Попов

Проект, който те е затруднил най-много?

Димитър: – “Личните неща са най-трудни – Four Banners и Bold Dragons са трудни но сладки и там смея да твърдя, че доста усилия съм хвърлял и ще продължавам!”
Павел: – “Four Banners си беше такъв проект, но като видиш наредените картини и усмивките на хората си е кеф.” 

Какво виждаш в бъдещето за “Bold Dragons”?

Димитър: – “Надеждата ми е да не сме просто разпознаваеми и популярни за ден-два, а да оставяме вълнение след себе си. Ще се постараем да сме вдъхновяващи и смятам, че това ще донесе щастие на нас като творци! Виждам и албум в бъдещето, ама хайде засега, това е достатъчно.”

Павел: – “Bold Dragons ще е платформа за различни проекти. Планирали сме и продукти с това заглавие. Искам всичко да ни е пипнато. Бавно и методично да даваме на хората готино съдържание и да останем с това име за бъдеще.”

Освен за работа говорим за нещата от живота и колко е близка реалността, в която живеем до тази, която създаваме…

Кое е нещото, което те кара да не спираш?
Димитър: – “Егоистичното чувство на задоволство от творбата ми, което само след миг се заменя с едно палаво „още по-добре може да стане…”
Павел: – “Ако спра, няма кой да свърши тая всичката работа.”

Изображение: The Oracle – Павел Попов

The Oracle - Павел Попов

Къде е балансът между “мечтателя-артист” и реалния живот за теб?
Димитър: – “Така зададен въпроса звучи като противопоставяне между двете. За мен е тъкмо обратното – двете не са ли ръка за ръка, ще си пречат. Ще си позволя да цитирам Кольо Карамфилов по темата „Надежда, па да поникне дърво! И когато цъфтят цветовете му да са усмивки!”.
Павел: – “Балансът може би се крие там, когато се разтоварваш от битовизмите, да не си внушаваш чувство за вина. Също да не оставяш реалния живот прекалено много да те завладее. Не съм най-добрия в това и все още не знам напълно как става.”

С нетърпение чакаме момента, в който ще можем да видим отблизо работата на “Bold Dragons” през идната година. Има още много какво да си разкажем – за фигурите, от които са черпили и черпят вдъхновение, както и  за бъдещите им планове. Дотогава се насладете на творбите, които споделят в профилите си. 

Димитър Иванов:
ArtStation – Dimitar Ivanov
Dimitur Ivanov | Facebook
https://www.instagram.com/ka.pi.tan/
Павел Попов:
ArtStation – Pavel Popov
Pavel Popov | Facebook
https://www.instagram.com/pavel_popov_sixzero/
Bold Dragons:
https://www.facebook.com/bolddragons

Posted on Leave a comment
Вашият коментар