Марта Димитрова и предстоящите нови обучения под купола на Bogodome

Творците са разказвачи на истории. Когато се срещаме с нов артист и съмишленик, винаги ни е интересно да се запознаем освен с изкуството му, но и с човека. Керамиката и грънчарството в Bogodome бързо запалиха творческия огън в редица курсисти и посетители. Затова и днес ви запознаваме с още един носител на традицията – Марта Димитрова.

Казвам се Марта Димитрова и съм художник. Към днешна дата работя в разнообразни сфери на изкуството. Старая се да не бъда обвързана с ограниченията и разделенията в изкуството, които са ни наложени от езика и професионалната квалификация. Харесва ми да творя с различни изразни средства, да обогатявам знанията и практическите си умения. Работата ми е свързана с дизайна на фина керамика, арт керамиката, живопистта и сценографията.

Реализирам и различни свои концептуални проекти, основно използвайки керамичния материал като медия за изява и артистична провокация.
Разполагам със собствено студио (Marta&Co.), което се намира в центъра на София. То е едновременно мой дом, работно място и галерийно пространство. Тук създавам къси серии утилитарни продукти, рисувам и провеждам уроци по керамика и рисуване.

Марта израства в семейство на художници, и изкуството присъствало в живота ѝ още от ранна детска възраст. Майка ѝ е учител в школа по рисуване за деца, в която участвала:
„Рисувахме за различни международни конкурси, печелехме награди и развивахме както творческия, така и състезателния си дух и хъс.”

Докато била още в родния си град – Ловеч, помагала на баща си, който е сценограф. При него усъвършенства практическите си умения. Запознавайки се и работейки с различни материали, разширила възприятията си за изкуството. След седми клас я приемат в СХУПИ „проф. Венко Колев“ в Троян – една от малкото гимназии, в които се изучава керамика:

„Имахме часове по керамика, точарство, живопис, рисуване, история на изкуството. От там ми останаха много скъпи спомени и ценни приятелства.“
Завършва Националната художествена академия в гр. София, специалност “Керамика” в класа на проф. Енева:
„За мое щастие попаднах в курса на проф. Енева, която е изключителен специалист и най-вече прекрасен педагог. Тя запали още повече интересът ми към керамичното изкуство. Защото то може да обединява и да се изразява чрез различни артистични подходи – скулптура, живопис, графика, инсталация и пърформънс.

След завършване на магистърската си степен в същата специалност, успешно защитава и докторантура с  „Дизайн на порцелан и стъкло“. До този момент е реализирала самостоятелни и съвместни проекти у нас и в чужбина. Участва и печели награди в различни конкурси и резидентни програми. Има дългогодишен опит като учител по керамика, както на по-малки деца, така и на гимназисти. Преподавала е в СХУПИ “проф. Венко Колев” в гр. Троян, както и във Френската детска градина и училище „Виктор Юго“ в гр. София.

Изкуството е неизменна част от живота ми. Мисля, че човек се ражда с определена мисия и таланти. Те интуитивно го водят и му показват посоката на движение и развитие. Смятам, че когато следваме пътя си и създаваме с любов, това е изкуство. То ни позволява да се изразим, да споделим емоция и мисли, да дадем една различна гледна точка на света. Когато някой припознае едно произведение и усети вибрацията му, това е магията на изкуството.

Пътят на художника е изпълнен с трудности и предизвикателства, не е така лесен, както си го представят доста хора. Талантът не е само даденост, той трябва да се развива, да се учи много и да се отстоява – тогава се превръща в най-добрия ти приятел!
Всяко едно от произведенията ми е изключително специално за мен, най-вече в процеса на създаването му. След това, то има свой собствен път и съдба и аз искам да го пусна да „отлети“ и намери мястото си. Това е като с децата ни. Ние ги обичаме, те са част от нас, създаваме ги, грижим се за тях, но идва момент в който те трябва да изживеят собствения си живот, а за нас остава любовта.”

Марта ни разказа за интересите и хобитата си извън работата. Освен посещаването на изложби, театри и различни културни събития – спортува, танцува и пътува. Обича да изследва нови места и да се запознава с различни културим: – „Това ми помага да разширя своите хоризонти и да разбирам по-добре разнообразието и богатството на света около мен.”

„Иска ми се да бъда тук в България, да имам възможността да пътувам и да съществувам благодарение на изкуството, което създавам. Надявам се името и стилът ми да бъдат все по-разпознаваеми, търсени и харесвани, не само на нашия пазар, но и на световния. Мечтая за възможността да продължа да запознавам хората с магията на керамичното изкуство и разбира се, да се занимавам с това, което обичам.”

В началото на месец юни ще проведем първото издание на “Глинотерапия” за малки и за по-големи. Повече за събитието ще откриете в сайта на Bogodome: https://bogodome.com/course/courses/keramika-i-grancharstvo/bogodome-keramika-marta-dimitrova/

И когато искате да се запознаете с някой творец, вслушвайте се и се вглеждайте в изкуството, което сътворява. То ще ви разкаже за самия него, за нови места и култури, с които се е запознал, и истини, които е открил.

Posted on Leave a comment
Вашият коментар