Bogodome представя Арт група DUPPINI

Арт група DUPPINI е създадена през 2000 г. в резултат на дългогодишно сътрудничество между професионални творци от Велико Търново, с амбицията да създаде отворена общност от млади хора по дух и възраст, стремящи се към творчество и експеримент. Групата се трансформира в сдружение ДУПИНИ през 2000 г. като неправителствена организация в частна полза, работеща в сферата на изкуствата и културата. През 2013 г. сдружението преминава като НПО в обществена полза. Мисията на сдружението е: Създаване на оригинален авторски продукт в областта на съвременните визуални изкуства; организиране и създаване на среда за реализиране на нови разнообразни форми на културно общуване, за представянето и популяризирането им.

Тази година групата празнува 20-годишнина от официалното си регистриране. Празникът се отбеляза с Деветото поредно издание на Симпозиум ИЗКУСТВО – ПРИРОДА в с. Габровци, който тази година бе проведен с участници пребиваващи в България, поради епидемичната обстановка в целия свят. Симпозиумът бе реализиран съобразно общите мерките за сигурност, заради които не се състояха някои от ежегодните празнични ритуали – концерти и Ден на отворените врати.

Всъщност ядрото на бъдещата група Дупини се заформя доста преди това – това е приятелски кръг от живописци, графици и скулптори още от университетските им години. Всеки от авторите се развива в свои творчески посоки, а дейността около някогашното Дружество на Великотърновските Художници ги обединяват в множество общи изложби в града и извън него.1999 е годината, когато една част от тези артисти решават да организират нещо свое, нещо общо – далеч от градската рутина. Така започва историята – като търсене на алтернатива, една творческа свобода и независимост, която маркира първите организирани малки пленери вече високо в планината. Мястото е махала Дупини – дълбоко в Тревненския балкан, скрито в природата селце. От тук всъщност идва и името, и посоката на развитие на едноименната групата – осъзнато и целенасочено като артистичен колектив от 2000 година насам. 20 години след това група ДУПИНИ може да се похвали с редица реализирани изложби, проекти, симпозиуми и творчески работилници за изкуство в природата – художествени събития с изявени български и световни артисти. А в последните години групата работи усилено за да развие запустелите пространства на старото Трудово-възпитателно училище в с. Габровци – откровено нелека задача, за която групата открито търси подкрепа, колаборации и спонсорства. Във всеки случай постигнатото до момента се дължи на силата и духа, ентусиазма, на ината и упоритостта, на любовта, и таланта и на много, много труд и отдаденост на не малко хора. Част от тях са били членове на ДУПИНИ, друга част са хора неизменно свързани с ядрото на групата, огромна част са верни Дупински приятели, без чиято подкрепа нищо не би било същото.

Настоящи членове на Артгрупа ДУПИНИ са Румен Димитров – ПОПА, Цветелина Максимова, Румен Рачков – Дървесния, Орфей Миндов, Маргарита Рачкова, Елена Димитрова, Катерина Милушева, Кирил Георгиев, Яница Фендулова, Лидия Къркеланова, Александра Ангелова, Слави Славов, Кристиан Сеушан и Марина Ангелова-Гонзалез.

Още за Арт група ДИПИНИ можете да научите на Facebook страницата им: Duppini Art Group или http://duppini.blogspot.com/

Posted on Leave a comment
Вашият коментар