Олга – момичето с бродерията

Нареждаме още едно парче от пъзела, който започнахме… Представяме ви Олга!

Куполът на съзиданието събира хора, чийто живот е свързан с изкуството и страстта да твориш с ръце! Един от талантливите занаятчии, с които се запознаваме, е Олга Генадиева! Тя става част от царство BOGODOMEземя на изкуства и занаяти, където ще сподели своя опит, знания и любов към бродерията! 

Запознава се със занаята още на седем години. Всичко започва един ден когато баща ѝ се връща от работа с комплект за бродиране “Пеперудка” с шест цвята. Приятели го въвеждат в това изкуство, а той от своя страна предава умението в семейството си. Като малка Олга ползвала за пример по-голямата си сестра и следвала почти всичките ѝ интереси. Това е ключово, защото под нейно ръководство и с помощта ѝ, открива магията на бродерията, която продължава да я държи и до днес.

Общо семейството има избродирани десетки пана в различни размери и тематики. Олга има над 30 произведения, голяма част от които подарява, а други продава, както у нас, така и в Япония… 

Пътят ѝ е свързан и минава неведнъж през Източна Азия. Още като студент пътува два пъти на обмен в Япония. След като завършва Японистика в Софийски университет известно време работи в японски фирми, а след това и в посолството на Япония у нас. Магистратурата й я води отново в островната държава на изток, където прекарва четири години. Но желанието й за докторска степен в университета е административно възпрепятствано и била изправена пред избора да остане или да се прибере. През това време Олга не спира да бродира. Дори организира импровизирани уроци по бродерия у дома с приятели. Голяма част от произведенията й остават в Япония. 

  Завръща се у нас окончателно след още четири години. Тук среща идеята за съживяване на занаятите и достъпно обучение на всеки желаещ в сферата на приложните изкуства. Останала с хубавите спомени от бродирането с приятели в Япония, осъзнава възможността да сподели уменията си и извън стените на дома си с всеки интересуващ се от бродерията.


    В момента работи над разработката на свои проекти по собствен дизайн, които скоро ще може да намерите като готови комплекти в сайта на Bogodome.

Независимо къде си, веднъж пресякъл пътя си с изкуството, го носиш дори до края на света. А то е история, която разкриваш във всеки щрих, буква или бод. Bogodome е дом на разказвачи, а Олга ни разказва с игла и конец.

Posted on Leave a comment
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *