11 известни личности, които са свирели на музикален инструмент

Чували ли сте теорията, че различните полукълба на мозъка ни отговарят за различните дейности и заложби, които притежаваме? Лявата страна се счита, че обработва информацията аналитично и логично, отговорна е за езиковите и изчислителните ни възможности. Хората с по-развита лява половина на мозъка са по-последователни и добри в точните науки. Дясната половина от своя страна се свързва с креативността, въображението и творческите заложби на човек.
Според учените, всичко това е мит. Но истина или не, факт е, че изкуството провокира мисленето и освен душевността ни, обогатява мирогледа ни.

Представяме ви 11 известни личности, които свирят или са свирели на музикален инструмент…

Алберт Айнщайн
Един от най-гениалните учени в човешката история е свирил на цигулка. Според някои твърдял, че ако не бил учен, щял да стане музикант. На шест годишна възраст, майка му, която била пианистка, го записва на уроци по цигулка. Айнщайн свирил до последните няколко години от живота си. Цигулката му имала и име – Лина. 

Махатма Ганди
Махатма Ганди е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост. Наречен е още “Баща на нацията”. През свободното си време Ганди свирел на концертина. Концертината е музикален инструмент, принадлежащ към групата на пневматични тръстики. Тя е сравнително нов инструмент, създаден и патентован през XIX век в Англия от Чарлз Уинстън.

Леонардо Да Винчи
Може би не е изненада, че този изобретател, архитект, скулптор и художник свирел на различни струнни инструменти и пеел. Да Винчи е бил известен с любовта си към музиката. Дори включвал музикални загадки в своите записки, които е трябвало да се четат отдясно на ляво. Viola-organista е клавишно-струнен музикален инструмент изобретен в Полша, но замислен 500 години по-рано. Чертежите му датират от 1488 г. и са били открити в дневниците на Леонардо да Винчи, макар че самият той не е реализирал идеята си на практика.

Бенджамин Франклин
Бенджамин Франклин е всестранно развита личност. Освен политик, учен, един от основатели на САЩ, издател, дипломат, бизнесмен, е композирал и свирел на няколко музикални инструмента. Свирел на китара, арфа и виола да гамба. Изобретява гласхармониката, след като вижда изпълнители да създават музика с чаши пълни с вода. Бенджамин Франклин пише, че от всичките му изобретения, гласхармоника му доставила най-голямо лично удовлетворение. 

Винсент Ван Гог
Художникът свирел на пиано около периода, в който рисувал картината си “Маргьорит Гаше на пианото”, като се предполага, че било заради нея (края на XIX век). Любим композитор на Ван Гог бил Вагнер, заради характерния драматизъм в произведенията му. Интересен факт, е че художникът сподля музикалните си предпочитания с друга известна историческа личност, а именно – Хитлер. 

Макс Планк
Макс Планк е известен германски физик теоретик, считан за баща на квантовата механика и един от най-видните физици на ХХ век. Макс Планк свирел отлично на пиано и орган. С Айнщайн споделяли любовта към науката и музиката, затова свирели заедно.

Томас Едисън
Един от най-продуктивните изобретатели на всички времена, с рекорден брой патенти, също свирел на пиано. Томас Едисън има принос в изобретяването на фонографа, кинетоскопа, диктофона, радиото, електрическата лампа и дори в машинката за татуиране.

Стивън Кинг
Един от най-продаваните писатели на ХХ век, известен със своите романи на ужаса. Стивън Кинг свири на китара и дори имал рок група, в която участвали успешни писатели и публицисти, включително създателя на “Семейство Симпсън” – Мат Грьонинг. Веднъж в годината съставът излизал на турне в подкрепа на благотворителни организации. Групата съществувала до 2012 г. 

Клинт Истууд
Преди да стане известен актьор и режисьор, преследвал кариерата на музикант. Клинт Истууд бил добър пианист и композитор. Дори създал музиката за някои от филмите, които режисирал като “Million Dollar Baby”, “Mystic River”, “Changeling”, и “Hereafter”.

Антъни Хопкинс
Познавате го от големия екран, а въплъщаването му в Ханибал Лектър остава емблематично. Освен успешен актьор, Антъни Хопкинс е изключително добър пианист  и композитор. Още на 19 години пише валса “And The Waltz Goes On”, който 50 години по-късно е включен в албум на любимия му холандски цигулар Андре Рийо.

Едсон Аранчис до Насименто – Пелѐ
Пелѐ е бразилски футболист, определян като най-добрия футболист на всички времена. Победител в три Световни първенства, избран e за Играч на века на ФИФА, Играч на века в света и Спортист на века. Свирел много добре на китара и помагал в център Nordoff Robbins – център за музикална терапия за деца с умствени увреждания.

Други известни личности свирели на музикален инструмент:
Чарлз Дикенс (писател) – акордеон, Нийл Армстронг (астронавт) – баритон валдхорна, Александър Бел (изобретател) – пиано, Луис Брайл (изобретател) – орган, Томас Харди (писател) – акордеон, Бил Клинтън (президент на САЩ) – саксофон, Брус Уилис (актьор) – хармоника, Хю Лори – китара, Раян Гослинг – пиано, китара, чело, Ричард Гиър – тромпет, Киану Рийвс – бас китара, Джони Деп – китара, Стив Мартин – банджо … и много други.

11 известни личности, които са свирели на музикален инструмент

Posted on Leave a comment
Вашият коментар