Приказка за генератора майстор Милко

Имало едно време майстор на име Милко, който ден и нощ неуморно ковял метали и съдби. Историята е дълга и не спира да се пише, но за да разкажем пътя и делата на нашия герой, трябва да се върнем години, години назад.
  От малък Милко играел около инструментите на баща си – Богдан. Наблюдавал с интерес и творял с малките си ръце причудливи форми от глина. Една вечер се промъкнал тайно в бащината работилница. Не подозирал, че приключенията му ще започнат с измайсторяването на машина, която генерира идеи и отваря портали към нови светове. Тя се задействала само с неговия амулет, който светел чрез вътрешната му енергия и винаги бил с него. 

Илюстрация Мира Мирославова

   Времето минавало, нашият герой пораснал. Веднъж, за да отбележи рождения си ден подобаващо се запознал с Богът на Веселието, който го дарил с евтини омайващи елексири за празненството. И това, макар лирическо отклонение, има тежест в по-нататъшното развитие на приказката.
  Чудил се, маял се Милко накъде да тръгне по големия, широк свят. По това време трубадурствал с различни банди и прохождал като вокалист. Докато накрая не решил, че ще поеме към академията за майстори, за да вземе своя занаят.
Там той бил обучаван в материята на метала. Машината му за идеи не спирала и малко по малко някои започнали да се материализират, а други започнали да се зараждат. Причудливите му фигури от малък, придобили по-мащабни измерения и започнали да участват в симпозиуми, на един от които среща Добрата фея, което познанство съдбата ще ни припомни в бъдеще.
  Машината за идеи позволявала на нашия герой да отваря портали, и той често пътувал до планетата “Музикон”. Докато един ден, местен музиконец не му предложил да се присъедини към бандата Never Prey. И те започнали да буйстват по сцени и студиа.

  2016-та е единствената година, която ще отбележим в нашата приказка, тъй като историята на нашия герой ще претърпи обрат и ще има ключови събития. В една зимна вечер в приказен бар, който събирал създания от близо и далеч, бъдещият майстор се присъединил към компанията на Морската Котка, с която вече се познавали и отново ще чуем за нея скоро в развитието на историята. Това била и първата му срещата с принцеса Калиграфска от графство Калиграфия. Дълго време нашият герой ухажвал дамата на сърцето си, свирел и пеел под балкона й, докато един ден тя не пуснала кърпичката си. И така до ден днешен, с взаимна подкрепа и любов.
    След като завършил академията за майстори, Милко решил, че ще се учи в мебелния занаят. Станал чирак и работел без да спира, но в един момент усетил, че е време да тръгне към далечните страни, за които бе слушал само легенди. Не след дълго, заедно с машината си за идеи и верен другар до себе си – Богът на Веселието, тръгнал на приключение. Вървели, вървели… От девет планини в десета, най-сетне пристигнали. Но във всяка приказка има препятствия и злодеи. И нашите герои не ги подминала тази несгода. Разочаровани от времето на север се завърнали в родното кралство по-устремени, по-решителни, по-силни. И двамата другари започнали отначало в една мистична фабрика с идеята да изработват собствени уникални мебели от дърво и метал. Идея, която по-късно нарекли “Залаг Дарисе” и до днес продължава да се развива. 

Заедно с принцеса Калиграфска работели рамо до рамо в мистичната фабрика, и този абзац в историята е една от първите тухли на царство Богодом. Хората в графството знаели за таланта на принцесата и желаели да се докоснат до него. Машината заработила и родила идеята за “забравените занаяти” – начало на една мащабна концепция за обединяването на артисти от различни светове.

И ето, че парчетата от пъзела се подредили. Майстор Милко трябвало да събере дружина, с която да изградят това вълшебно царство. По пътя му съдбата го срещнала с герои от различни приказки, чиито качества можел да обедини за общото благо. Затова Майсторът повикал на кръглата маса Принцесата, Добрата Фея, Музиконецът и Морската котка, за да разкрие делото на машината си. И те вдигнали шпаги, решени да работят заедно в изграждането на бъдещото царство Богодом – дом на всички занаяти и изкуства, извор на знание, земя на творчество. До чуждите земи стигнала мълвата за него чрез пръчката на Вълшебницата, която разказвала приказките с бои и моливи. 

С времето царство Богодом привлича все повече герои, артисти, приятели, богове, стихии и какви ли още не създания… Приказката продължава и до днес. А майстор Милко, Бог на нестихващата енергия, продължава да генерира идеи с неговата машина, да помага и развива проекти в различни измерения и планети, да намира и събира хора, с които успешно да градят купола на съзиданието.

ПС:  Всяка прилика с реални лица не е случайна.

Posted on Leave a comment
Вашият коментар