Написано с любов – историята на Валентинките до наши дни

Валентинката – израз на любов, с дълга история и много легенди около произхода й. Романтичните картички са известни от времена на дворци, рицари и трубадури. Първите валентинки с поздравления в Европа са от 1500 година. Особено популярни били в Англия, а по-късно и в другите западни държави.
  Началото се приписва на Чарлс, известен в Обединеното Кралството херцог, хвърлен в затвора през 1415 година. Той прекарвал времето си в изгнание като пишел романтични стихове, посветени на жена му, която била във Франция. С течение на времето херцогът написал приблизително 60 любовни поеми. Тези стихове, възприемани като първите романтични валентинки, са останали и до днес и могат да се видят сред кралските документи в Британския музей.

Преди настъпването на дигиталната ера валентинките били много по-трогателни – оригинални, ръчно направени, с красиви лични стихове скрити в кодове и ребуси, които влюбените трябвало да дешифрират, за да прочетат любовното послание. Езикът на цветята е пример за това. Всяко цвете носело свое значение, като в рамките на един букет цветя се получавал разговорът. Така червената роза става символ на любовта.
  Във времето възникнали и различни стилове на романтичните картички:

Acrostic – в първите редове на стиховете е изписано името на любимия човек;

Cutout – изработени чрез сгъване на хартия;

Fraktur – с декоративни букви в стила на ръкописи от Средновековието;

Pinprick – с помощта на игла се правят малки дупчици в хартията и така се получава красива дантела, на която се пишат стиховете;

Доста интересен стил има валентинката Puzzik или Puzzle Purse – хартията се нагъва правилно, за да може след това съобщението да се дешифрова точно;

Rebus – доста загадъчни, съдържащи романтични стихове. Написани са с мастило, като определени думи са пропуснати, а на тяхно място е нарисувано нещо;

Около възникването на празника на влюбените – Свети Валентин и името му има няколко легенди.

“Влюбеният Валентин”
Една от тях е историята на осъденият на смърт Валентин, влюбен в дъщерята на тъмничаря си. Малко преди часа, определен за смъртта му, той ѝ изпратил бележка и я подписал “от твоя Валентин”. Той обаче останал жив и тези, които знаели за това, разпространили приказката.

“Писмо в кутия”
Друга разказва за празника на любовта, който Древните римляни отбелязвали на 14-ти февруари, отправяйки молитви към богинята на брака и майчинството Юнона. Момичетата, които си търсели съпруг, пишели писмо и го хвърляли в дълбока кутия. Този, който го извадел, ставал тяхна половинка.

“Обезглавеният епископ Валентин”
Може би най-разпространената легенда около празника е тази за Св. Валентин, който живеел в Рим през III век. По това време управлявал император Клавдий II, който бил известен с жестоките си военни експедиции. Един ден той решил, че женените мъже са по-слаби войници, тъй като трябвало да се грижат за семейството си и затова забранил годежите и женитбите в империята. Въпреки тази заповед свещеник Валентин сгодявал и венчавал тайно влюбените двойки. Когато императорът разбрал за това заповядал да му отрежат главата.

Валентинки от 19 век

14-ти февруари е денят, в който Католическата Църква отдава почит на светеца, дръзнал да свързва в свещен брачен съюз влюбените двойки, въпреки императорската забрана.

В наши дни празникът на влюбените се отбелязва по целия свят. Масовата продукция на валентинки започнала през 1848 година. Интересното е, че фирмата в град Worcester основава жена – Esther Howland, и е първата, започнала произвеждането на  романтичните картички.


От Богодом сме радостни, когато вие сте щастливи и ви предизвикваме да  направите и  надпишете свои собствени валентинки за любимите си хора с най-подходящите за това материали: Маркер четките от Pentel! А, ако след това ги споделите с нас в социалните мрежи ще ни направите наистина щастливи!

https://bogodome.com/product-category/pentel/

“Любовта е всичко, което имаме – единственият начин да си помогнем един на друг!” Еврипид

Обичайте се!

Източници:

https://dobrinovini.com/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0/

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/tri-legendi-za-sveti-valentin-2003223 ; https://www.blog.ivet.bg/

Източници снимки:

https://www.bbc.com/russian/uk/2011/02/110214_valentine_medieval_letters ; http://www.mafrance.ru/prazdniki/den-sv-valentina/malenkaya-istoriya-valentinok/

Posted on Leave a comment
Вашият коментар