Маркерите COPIC – японска традиция в качеството и вдъхновение от Манга магията

Маркерите Copic се предлагат в 358 нетоксични цветни нюанса. Създадени на алкохолна основа,  те могат да се презареждат, като се използват стандартни мастила за рисуване. От своя страна тези мастила за пълнене могат да се смесят, за да създадат персонализирани цветове, като за целта се продават и празни маркери. Разполагат с херметическа капачка за предпазване от изсъхване. SKETCH маркерите, които са най-популярната версия на марката, имат накрайник в стил длето в единия си край и четка – в другия, въпреки че са налични допълнителни инструменти за сменяеми връхчета и накрайници.

История

През 1987 г. първоначалната класическа линия на Copic Markers е въведена в Япония с оглед на нуждите на Манга индустрията. Общо 71 цвята са пуснати и разработени, за да отговорят на търсенето на дизайнерите за фотокопирани маркери. Те не разтварят тонера на прясно отпечатани фотокопия и на свой ред получават името Copic, произлизащо от думата „копия“.

През 1989 г. към линията са включени допълнителни 71 цвята, добавяйки набор от по-неутрални тонове и сиви цветове към портфолиото на марката. Тези нюанси  са създадени, за да се приспособят за архитектурен дизайн и рисуване на фигури. През 1991 г. са добавени още 72 нови цвята, за да се отговори на необходимостта от проектиране на градска среда и мода.

През 1993 г. Copic Sketch е представен с асортимент от 144 цвята. Тези маркери се отличават със супер четка, която революционизира фините художествени маркери със своята издръжливост и дълготрайна продължителност на живота. Оттогава Copic Sketch се превръщат в най-търсената поредица на компанията.

През 1998 г. е представен маркерът Copic Ciao. Линията е пусната със 72 цвята и представлява евтина опаковка, предназначена за начинаещи. От 1999 г. Copic Sketch разгръща още повече цветовия си спектър, за да отговори на успеха на маркерите и разширяването на пазара на Манга манията. Много цветове, въведени в линията Copic Sketch, включват телесни, пастелни, флуоресцентни тонове и нюанси, и много други.

Видове COPIC Mаркери

Sketch: Маркерите се предлагат във всички 358 цвята Copic, с връх тип четка и плосък връх с форма на длето. Имат овална цев. Съвместими са със системата Copic Airbrush. Това са най-популярните маркери от Too Corporation.

Ciao: Разполагат със 180 цвята. Имат връх тип четка, длето и кръгла цев. Те са по-малки от другите маркери на Copic и се предлагат на пазара като по-достъпна опция.

Classic: Предлагат се в 214 цвята с връх длето и връх с форма на куршум от всяка страна, но имат и девет различни опции, включително: два калиграфски накрайника, два вида широки накрайници и набор от фини пера.

Wide: Маркерите се предлагат в 36 цвята. Имат широк, с форма на длето писец и голяма овална цев. Използвани са за създаване на фон при рисуване, както и за калиграфия. Too Corporation прекратява производството на цветните Copic Wide през 2016 г., но Copic Wide Original (празен маркер) продължава да се продава.

Refill: Маркерите Copic могат да се презареждат с пълнителите за мастило Copic Various Ink. Също така е възможно да смесите мастила, за да създадете персонализирани цветове.

Copic Color System: Цветовата система Copic идентифицира и категоризира мастилените цветове, като използва кратки цветови кодове. Могат да бъдат намерени на основата на всеки маркер, както и на капачките на Classic и Sketch.

Марката създава различни конкурси и събития с цел популяризирането на марката, на изкуството на Манга стила и развитието на изобразителното изкуство и дизайна като цяло.

Повече за инициативите на бранда: https://copic.jp/en/news/

Източник: Wikipedia, copic.jp

Posted on Leave a comment
Вашият коментар