Абстрактният свят на Богдан Дюлгеров

Вече ви запознахме с новия дом на Bogodome в София.

Днес ви представяме един артист, чието изкуство артистичното пространство на Bogodome има честта да приюти – Богдан Дюлгеров.

Богдан Дюлгеров е абстрактен български художник и скулптор. От 2008 г. живее и твори в Малта. Има редица самостоятелни изложби в България, Англия, Малта, Франция, както е и участвал в международни групови изложби в Англия, Белгия, Италия, Америка.

„Цветните мелодии“ на Богдан биват композирани в различни цикли през годините. Интересуват го теми  от разнообразни сфери на живота: зараждането на живота – DNA story cycle, морския свят – Aquarium cycle, космос – Panspermia cycle, философия – The Break of time cycle. Те печелят зрителя с ярки цветове, космически форми и мистичен заряд. Абстракционизмът на Богдан Дюлгеров създава нови светове и смисли за всеки отделен зрител, търси нова хармония в отдалечеността си от действителността.

След дълъг период на рисуване, Богдан усеща, че идва и специфичното време да се зароди изпод ръцете му скулптура. В неговите пластики усещаме липса на  конкретна анатомична форма, с което Богдан Дюлгеров подсилва емоциите и настрoнието, които фигурата поражда.

За своето изкуство и вдъхновение Богдан казва: 

„Вярвам, че изкуството е форма на енергия и ролята на художника е да материализира тази енергия, да ѝ придаде форма. Това е един вид поток от информация, който преминава през художника като през портал. Когато порталът е отворен за мен, започвам да създавам. Информацията тече, времето не стига и често рисувам няколко картини едновременно. Оставям картините сами да се случват и резонират. Повечето от изкуството ми е абстрактно и когато работя, се стремя да комбинирам цветове и нюанси, които се „обичат“ по такъв начин, че картината да „откликне“ красиво. Възприемам себе си като музикант. Стремя се да създавам музика за очите. Желанието ми е моята публика да усети положителните енергии и емоции в картините ми и да се почувства в добро настроение, с позитивен заряд, както се чувствам аз, когато ги рисувам.“

Kартините на Богдан провокират въображението на публиката, която от своя страна намира богато разнообразие от форми, цветове и идеи в тях. Това означава, че картините са живи, влиятелни и изпълнени с енергия. И тъй като абстрактното трудно може да се обясни и определи, ви каним да се насладите на  изкуството на Богдан Дюлгеров на живо в нашия Артдом – София, ул. Ген. Гурко № 27, както и в профилите на Богдан онлайн:

www.bogdansartwork.comFacebook – Bogdan; Instagram – bogdansartwork

Posted on Leave a comment
Вашият коментар